Večerní akci a pochod pořádal spolek Milion chvilek, který očekával tři až pět tisíc účastníků. Podle scénáře akce, vystoupili na Václavském náměstí pamětníci včetně někdejší redaktorky Československé televize Kamily Moučkové a historici. V 18:45 plánovali demonstranti zastávku u sídla KSČM v ulici Politických vězňů. Tam se ale dostali se zpožděním. U sídla KSČM nechali rakev se jmény pěti zastřelených a jejich siluety namalované na zemi.

Iniciativa chtěla při pochodu k připomínat výročí událostí z 21. srpna 1969 poukázat i na současnou politickou situaci. „Nelze o tom mlčet a dělat, že se nic neděje," uvedl pořadatel pochodu Mikuláš Minář s odkazem na kauzu údajného střetu zájmů premiéra či chování prezidenta.

Z Václavského náměstí vyrazil pochod, který pořádá spolek Milion chvilek na Hradčnaské náměstí. Cestou připomínal oběti sovětské okupace.
Autor: David Malík

Na Hrad pak donesli Ústavu ČR, kterou podle nich prezident porušuje. Už před tím na shromáždění na Václavském náměstí po 18:00 pamětníci vzpomínali na okamžiky před 50 lety, které znamenaly "zlomení páteře národa", a varovali před vzestupem KSČM, jejíž předseda Vojtěch Filip dnes jednal v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. 

Deset tisíc lidí

Pořadatel pochodu Mikuláš Minář řekl, že akce se zúčastnilo na deset tisíc lidí. Na Václavském náměstí jich na zahajovacím shromáždění bylo k pěti tisícům, cestou se přidávali další. Podle policie byl pochod včetně jeho ukončení klidný, ale přinesl komplikace v dopravě. Původně měla akce skončit v 20:15, nakonec se protáhla o hodinu a čtvrt.

Podle pořadatelů ze spolku Milion chvilek pro demokracii Prahou prošlo k připomínce obětí 21. srpna 1969 10.000 lidí.
Autor: David Malík

Na Hradčanském náměstí, kam konec průvodu dorazil krátce před 21. hodinou, Minář připomenul spor o výměnu ministra kultury, kterou blokoval prezident Miloš Zeman. „Přinesli jsme vědomí historických souvislostí, smutek, vzdor, vděčnost, naději a odhodlání. A taky Ústavu ČR," uvedl Minář a citoval ve spojitosti s aktuálním sporem článek o tom, že prezident má jmenovat člena vlády. Knihu pak poničil.

137 lidí zemřelo

Připomenutí roku 1969 se ve středu večer konala nejenom v Praze, ale i v dalších městech. Iniciativa chtěla připomenout 50 let staré události, kdy se na první výročí okupace Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy konaly občanské protesty. Rozehnaly je československé bezpečnostní složky. Zákrok si tehdy vyžádal podle nových informací sedm mrtvých a mnoho zraněných.  Podle nových historických údajů při nich v roce 1968 zemřelo v Československu 137 lidí. Tehdejší masové protesty začaly už 19. srpna, lidé při nich vyjadřovali nespokojenost s politikou nového komunistického vedení. Vyvrcholily 21. srpna. O den později přijalo předsednictvo Federálního shromáždění takzvaný pendrekový zákon, který legalizoval krvavé zásahy proti demonstrantům.

 

Milion chvilek pro demokracii letos uspořádal sérii demonstrací za nezávislost justice a proti Babišovi. Poslední akce se stala největší demonstrací po listopadu 1989. Další velkou demonstraci na pražské Letné spolek plánuje na 16. listopadu, tedy den před připomínkou Dne boje za svobodu a demokracii. Pořadatelé akcí například vyčítají prezidentu Zemanovi, že záměrně rozděluje společnost, prosazuje zájmy Ruska a Číny nebo porušuje ústavu. Kritizují také podporu vlády od komunistů nebo střet zájmů, ve kterém je podle nich premiér Babiš.

Fotogalerie
54 fotografií