Za okna domů v ulici Na Dráčkách doléhá obyvatelům ruch těžkých stavebních strojů a už z dálky lze vidět jeřáby nad střechami. Po roce od prodeje lukrativního pozemku v zelených Střešovicích se derou ze země základy pro budoucí bytové domy. A i když se pilně staví, kontroverzní prodej pozemku o výměře 5539 metrů čtverečních stále budí velké vášně.

Celá historie Draček začala již na počátku devadesátých let, kdy se jejich část snažili získat restituenti do vlastnictví, ale u soudů neuspěli. Pozemky ve své celé rozloze držela městská část Praha 6 a později její městská firma SNEO, která mj. spravuje nemovitosti a pozemky Prahy 6. Dlouhé roky se počítalo s tím, že Praha 6 oblast zastaví novými městskými byty a bude tu i školka. Alespoň do roku 2018.

Obava z restituce

Tehdejší vedení radnice v čele se starostou Ondřejem Kolářem (TOP 09) rozhodlo, že na výstavbu nemá městská část dostatečné finance a bude lepší pozemek prodat. Do výběrového řízení se přihlásilo 9 účastníků a nakonec byla vybraná Penta, jež předložila nejvyšší nabídku 436,5 milionů korun. Dne 31. srpna 2018 se podepsala smlouva, která mj. „pamatovala na takovou situaci, že se nějaké prohlášení stane nepravdivým. To se stalo až v okamžiku, kdy Státní pozemkový úřad 26. 8. 2018, dávno po ukončení soutěže a vyhlášení výsledků, změnil rozhodnutí z minulosti. Díky tomu se znova do hry dostala restituce,“ vysvětloval v pátek na tiskové konferenci předseda představenstva SNEO Lukáš Fiedler. Ten den kvůli písařské chybě v dokumentaci vydal Státní pozemkový úřad opravné usnesení k označení pozemků s ujištěním, že jde pouze o formální záležitost.

Sleva 34 milionů

Společnost SNEO se proto na základě tohoto smluvního usnesení dohodla s Pentou na slevě 34 milionů korun. Fiedler uvedl, že to byl oprávněný požadavek, a poukázal na to, že kdyby se  opět zahájil soudní proces, nemohlo by se stavět,  propadlo by stavební povolení i územní rozhodnutí vydané pro tento pozemek. Nemluvě o soudních výlohách a dalších částkách: „Museli bychom vynakládat náklady na údržbu budovy nebo zaplatit její demolici. Výnos by byl nula a náklady by šly do desítek milionů korun,“ obhajuje poskytnutí slevy předseda představenstva. V září se navíc ozvali restituenti s tím, že opravné usnesení mění podstatu věci. Začali znovu nárokovat pozemky, jeden z nich podal také správní žalobu, řekl Fiedler.

Jenže Piráti Prahy 6 poukazují na to, že Státní pozemkový úřad ve svém rozhodnutí pouze změnil označení pozemku, nikoliv jeho velikost, jak tvrdí radnice a společnost SNEO. „Pozemkový úřad nemá a nemůže mít žádný vliv na věcnou stránku samotného rozhodnutí soudu,“ řekl zastupitel Prahy 6 Jiří Hoskovec (Piráti). A to podle něj znamená, že by zamítavý postoj soudů z roku 1993 zůstal stejný. 

Trestní oznámení

Zastupitelé Pirátů Praha 6 Jiří Hoskovec, Jana Kabelová, Ondřej Chrást a poslanec Jan Lipavský proto podali ve čtvrtek trestní oznámení na neznámého pachatele za neoprávněně poskytnutou slevu 34 milionů korun. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář to vítá: „Jsem rád, že orgány činné v trestním řízení se budou těmito konstrukcemi zabývat,“ komentoval situaci starosta s tím, že rozhodne právo. 

Fotogalerie
9 fotografií