Město si žije vlastním životem a obyčejného chodce dokáže mnohdy pořádně překvapit. Davy lidí se již dlouhé roky denně vyhýbají lampě bez vrchního svítidla, která stojí na Ohradě hned u masivního válce s reklamou. Nejenom že zrezivělá konstrukce pozbyla svého původního účelu, ale také se mírně rozpadla. Patice při zemi, v níž se běžně ukrývají elektrické součástky, se totiž začala oddělovat od stožáru.

Místo odstranění celého pozůstatku lampy tak stožár a patici někdo obehnal plastovou fólií. Všiml si toho kolemjdoucí Marek S. a upozornil ostatní na facebooku: „Tento sloup veřejného osvětlení na Ohradě u Tesca nefunguje asi cca 20 let. Nevím, proč si městská část toho sloupů nevšímá,“ stěžoval si.

Stožár nikoho

Podle mluvčí městské části Prahy 3 Michaely Luňáčkové o lampě na Ohradě nevěděli. „Za stav a funkčnost lamp je zodpovědný jejich vlastník, což jsou Technologie hlavního města Praha,“ uvedla pro Blesk.cz. Nefunkční lampa na Žižkově podle Technologie hl. m. Praha nepatřila nikomu: „Dle naší evidence v GIS a dnes provedeného místního šetření se jedná pravděpodobně o původní stožár veřejného osvětlení nebo světelné signalizace, který nebyl demontován a není v naší správě,“ prozradila mlučí Technologie hl. m. Praha Helena Ševčíková.

Podle ní stožár není pod elektrickým napětím a neohrožuje bezpečnost. Na základě dotazu Blesk.cz technici ve čtvrtek odstranili uvolněnou patici: „V dalším postupu prověříme vlastníka stožáru a s magistrátem projednáme demontáž stožáru a náhradu dopravního značení,“ řekla mluvčí. A svoji podporu tomuto řešení přislíbil také radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu): „Bude to v řádu několika dní,“ sdělil radní.

Technologie hl. m. Praha spravují veřejné osvětlení po celé Praze a v případě nefunkčního veřejného osvětlení mohou občané zavolat nebo poslat po internetu podnět na opravu lampy. Stačí jen číslo sloupu a technici ho opraví. Podle Ševčíkové její kolegové vyráží k nefunkčnímu osvětlení pravidelně pětkrát týdně. 

Fotogalerie
7 fotografií