Samotný projekt na úpravu a dostavbu univerzitního kampusu v Jinonicích byl podaný v září 2017 a o necelé dva roky později získal evropský grant. Za necelých 840 milionů korun se vedle nynějších dvou objektů postaví nová čtyřpodlažní budova. Stávající objekty budou zrekonstruovány, propojeny a vybaveny moderní technikou. V tuto chvíli mají obyvatelé pod okny parkoviště, které tam zůstane, ale napojení nebude kolem univerzitních budov, jako je tomu nyní, nýbrž rovnou z ulice U Tyršovy školy, kde vznikne křižovatka.

Právě toto napojení je jednou změnou, která místním zastoupeným sdružením vlastníků jednotek z domu č. p. 609 vadí: „Kvůli nové příjezdové komunikaci vznikne křižovatka v místě, které bezprostředně sousedí s mateřskou školou a kudy denně chodí spousta dětí. Lidem, kteří mají na tuto stranu balkon, vadí, že budou mít výhled na potenciálně rušnou křižovatku, a navíc tím klesne hodnota jejich bytů, které se nyní řadí k těm nejdražším v budově,“ píší v dopise pro média obyvatelé. To ale univerzita odmítá s tím, že dopravní zátěž bude stejná a mateřská škola nebude mít vchod v křižovatce.

Neřekli nic

Daleko závažnější je podle obyvatel to, že o plánované stavbě ani nevěděli: „Je s podivem, že majitelé dotčených bytů a garážových stání nebyli o chystané stavbě univerzitou předem informováni a neměli možnost jednat o podmínkách zohledňujících práva a oprávněné zájmy obou stran. Od tak významné a uznávané instituce by člověk takový přístup opravdu nečekal,“ podotýká Jiří Vogl, jeden z vlastníků bytu sousedícího s UK. Obyvatelé se podle svých slov informace o plánu univerzity dozvěděli až v lednu 2019. A to již bylo pozdě.

Vše platí

Místní obyvatelé totiž prošvihli všechny možnosti projekt připomínkovat. Podle mluvčího pražského magistrátu Tadeáše Provazníka byl záměr na prodej pozemků, na nichž vyroste nová budova o celkové výměře 2 745 metrů čtverečních za přibližně 15 milionů korun, standardně oznámený v květnu 2017 a občané měli několik možností ho připomínkovat. Totéž prozradila také mluvčí MČ Prahy 5 Markéta Drešlová o platném stavebním povolení: „V dané věci vydal zdejší stavební úřad územní rozhodnutí, které nabylo právní moci. Stavební povolení bylo vydáno na základě certifikátu autorizovaného inspektora, proti kterému nebyly vzneseny žádné námitky,“ potvrdila pro Blesk.cz.

Jediné, co teď místním zbývá, je najít kompromis s Univerzitou Karlovou, která se jim prý snaží vyjít vstříc: „S obyvateli v této oblasti jednáme a nabízíme finanční kompenzace za omezení uživatelského komfortu po dobu výstavby a vstřícnější technická řešení,“ komentuje situaci mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek. První vlaštovkou domluvy je vjezd do garáže, který měl být podle obyvatel znemožněný na dva roky, ale teď univerzita slíbila, že to bude pouze tři týdny.

Zelenější okolí

Podle mluvčího by po dokončení stavby mělo být naopak okolí ulice U Kříže zelenější a upravenější: „Přínosem k životu místních bude například to, že v průběhu výstavby univerzitní budovy bude zřízen výtah ze stanice metra Jinonice. Dále bude vybudováno nové schodiště z ulice V Zářezu. Na pozemcích univerzity budou vysázeny nové stromy. Stávající budovy a nová budova budou doplněny o zeleň na střeše i fasádě. Obavy obyvatel rozhodně nesdílíme, neboť projekt stávající prostředí výrazně zkultivuje a po dokončení rekonstrukce a výstavby bude okolní prostředí daleko lepší,“ uklidňuje pobouřené místní tiskový mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Fotogalerie
19 fotografií