O Řeporyjích asi mnoho Pražanů ani nemusí mít ponětí, kde vlastně leží, přesto poslední dobou plní média. Jejich starostou je totiž od 5. listopadu minulého roku sveřepý svéráz Pavel Novotný. Přespolní se baví jeho netradičními přístupy k řešení problémů. Ty kupodivu také fungují!

UFO a autovraky

Od letošního března začal pomáhat místním s odtahem autovraků, které dlouhé měsíce postávají v městské části. Podle Novotného je do páteřních křižovatek umístí UFO, a aby nefunkční vozy nebránily provozu, musí se odtáhnout pryč. Jenže manipulace se soukromým majetkem je protiprávní a situaci může řešit Policie ČR. Jindy se zase Novotný spolehne na svůj řeporyjský informační servis.

Přiznal se sám

Místní šeptanda nejednou zafungovala. Například když dva sprejeři počmárali fasádu obecního úřadu. Od místních se dozvěděl identitu pachatelů a jednomu z nich Novotný dokonce poslal osobní dopis. V zaslaném psaní jej vyzval, aby se vandal „Frodo“ dostavil na úřad, aby našli společné řešení.

Jiný muž zase ve čtyři ráno poničil autobusovou zastávku nedaleko kanceláře starosty. Po osobní návštěvě Novotného u něj doma se sám přiznal na policii.Myslím si, že můj netradiční přístup, pochytaných sedm sprejerů a odklizené vraky se místním líbí. Kdybych viděl, že se lidem něco nelíbí, tak bych toho hnedka nechal,“ hodnotí své dosavadní působení starosta.

Potřebuji Goťáka

Ten v únoru objevil na radnici hifi soustavu, která vede ke starým obecním tlampačům. Ani na sekundu neváhal a audiosystém vyzkoušel: „Já mám rozhlas prostě rád a tlampače před pár lety přestaly hrát. Zjistil jsem, že to bylo kvůli OSE (pozn. red. Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním). Říznul jsem tam hajdum hajdum tydlidum, nechal to opravit a domluvil se s OSOu,“ popisuje zprovoznění 37 tlampačů Pavel Novotný.

Od té doby obecní rozhlas hraje každou neděli a starosta shání další a další staré kazety. A proč zrovna poslední den v týdnu? „Chodím do práce v neděli, protože na mě neútočí úřednice ze všech stran a můžu třeba půl hodiny nad něčím dělat. Většinou nechávám hrát písničky v neděli mezi dvanáctou a pátou odpoledne, jak jsem v práci. Pouštím to minimálně půl hodiny a kazeta má 8 písniček,“ vysvětluje Novotný. Ten by ocenil, kdyby obci někdo věnoval kazety s dechovkou a hlavně nějaké písně Karla Gotta, kterého nemohl zahrát ani k jeho jubileu. Místo toho vyhrává Hanu Zagorovou. A jaká byla reakce na rozhlas místních podle Novotného?

Šum Elánů

„Volal mi chlap, že hraju moc nahlas. Jednou jsem pouštěl Elány, kazeta po půl hodině dohrála a šumělo to. Ale jinak si zatím nikdo nestěžoval,“ prozrazuje Novotný. U řeporyjských se tak starosta a DJ Novotný setkal s příznivým ohlasem. Martin Ch. třeba na facebooku ocenil, že by se opět hrálo k jubileu místních jako dřív

„Super nápad a doufám, až budeme od září trénovat fotbal na hřišti, tak rádio bude taky hrát. Super nápad,“ píše zase Jarmila S. na facebooku Řeporyjí. A inovace se líbí i lidem z centra Prahy: „Ta Hanička dnes odpoledne byla famózní, byli jsme na návštěvě u mladých a tohle je fakt bomba. Nám v Karlíně akorát hulákají zpovykaní turisti,“ pochvaluje oživení rozhlasu Petr Š. Jen se místní pozastavují nad tím, aby se nepouštěli nějaké hrůzy a mohli mít třeba i možnost výběru.

A jak své dosavadní vedení městské části hodnotí samotný Pavel Novotný? „Přál bych každému městu nebo obci takového zodpovědného starostu jako jsem já, co nekrade a pracuje pro lidi,“ říká s úsměvem od ucha k uchu.

Fotogalerie
10 fotografií