K oslavám 30. výročí sametové revoluce se rozhledna nasvítí v srpnu třikrát barvami vlajek Litvy, Lotyšska a Estonska, v říjnu Maďarska, v listopadu Německa, Bulharska, České republiky a Slovenské republiky a v prosinci věž vyzdobí barvy rumunské vlajky.

Podle ředitele firmy Technologie hlavního města Prahy (THMP) Tomáše Jílka magistrát požádá o speciální nasvícení rozhledny průměrně jednou měsíčně. „Určitě budeme svítit na významné milníky české státnosti, ať už je to v říjnu, nebo v listopadu. Máme připravené náladové osvětlení na Vánoce a advent, umíme například nasvítit rozhlednu jako vánoční stromeček," uvedl Jílek.

Dodal, že o podobě vánočního osvětlení se zatím vedou diskuse, protože nechtějí město zbytečně zatěžovat takzvaným světelným smogem. Proto se podle něj firma snaží nepoužívat příliš blikající světla a různé složitější efekty, i když to technologie umožňuje.

Barevně umí svítit už 4 roky

Památkově chráněná rozhledna disponuje technologií pro různobarevné osvětlení od roku 2015, od té doby se rozsvěcuje pravidelně například národními barvami v době státních svátků, zeleně na svátek sv. Patrika nebo naposledy francouzskou trikolorou k připomenutí požáru katedrály Notre-Dame. Po věži je ve třech pásech rozmístěno celkem 40 LED světel, rozhledna je jako jediná z pražských památek osvětlena celou noc. Vzhledem k tomu, že není v obytné zástavbě, podle Jílka nasvícení nikoho neruší.

Výstavba Petřínské rozhledny začala v březnu roku 1891, práce skončily o necelé čtyři měsíce později. Rozhledna byla slavnostně otevřena 20. srpna a spolu s ní byla dokončena i lanová dráha, která tehdy fungovala na vodní pohon. O rok později vzniklo zrcadlové bludiště. Věž je vysoká 65,5 metrů a se započtením nadmořské výšky dosahuje celkové výšky 389,5 metru.