Cvičení se uskutečnilo podle plánu, vliv na něj nemělo ani větrné počasí," řekl Roman Pála, který zajišťuje pro muzeum požární ochranu.

Záchranáři slaňovali ze zhruba padesátimetrové výšky, odkud zachraňovali návštěvníky rozhledny. Dva z nich museli být dopraveni na zem po laně, jeden z nich byl připoután na speciální lůžko. Figuranty byli zaměstnanci muzea. Po celou dobu zásahu platil zákaz používání výtahu, který není určen k evakuaci, navíc v případě výpadku elektrického proudu jej nelze využít.

Průběh cvičení budou odborníci teprve vyhodnocovat. „Nicméně některé drobnosti organizačního charakteru jsme objevili již nyní, týkají se požárních mechanismů," uvedl Pála.

Cvičení se na rozhledně bude ještě dvakrát opakovat. „Hasiči totiž mají tři týmy, které takové akce dělají, tak aby si postup nacvičily ještě další dva týmy," řekla ředitelka muzea Zuzana Strnadová. Podobné akce zvažuje vedení muzea uspořádat také v dalších svých objektech. "V minulosti jsme již dělali evakuaci z mikulášské zvonice," dodala ředitelka.

S nápadem na výstavbu rozhledny přišli členové Klubu českých turistů, kteří se v roce 1889 vypravili na světovou výstavu do Paříže. Oproti svému předobrazu, pařížské Eiffelovce, je Petřínská rozhledna pětkrát nižší. Měří 60 metrů. Otevřena byla 20. srpna 1891.

Fotogalerie
8 fotografií