Celé Česko oplakává smrt tří hrdinů, kteří v neděli tragicky zahynuli v Afghánistánu po útoku sebevražedného atentátníka. Ve středu, tedy v den, kdy se jejich těla vrátí do Česka, se na jejich počest rozezní přes osm tisíc sirén po celé republice, 300 z nich v Praze. Podle Úřadu vlády uctí vojáky signálem „Pieta“. „Bude se jednat o souvislý nepřerušovaný tón v délce 140 sekund,“ uvedl Úřad vlády na twitteru. 

Kromě toho se kolem 16.15, v době přistání letadla, rozezní po celém hlavním městě zvony katolických kostelů a chrámů. Vlajky na magistrátu budou po celý den vyvěšeny na půl žerdi a večer se Petřínská rozhledna rozzáří symbolicky v barvách trikolory. „Nasvícením petřínské rozhledny do barev trikolory a stažením vlajek na půl žerdi chceme vzdát hold našim padlým vojákům. Odpočívejte v pokoji, hrdinové,“ řekla Blesk.cz primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Vojáci Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek padli v Afghánistánu v neděli při hlídce u spojenecké základny Bagrám. Společně s nimi byli vážně zraněni američtí a afghánští vojáci.

Pieta na letišti

Těla padlých českých hrdinů přiletí do Prahy vládním speciálem v 16.15 hodin. Na letišti v Praze Ruzyni se poté uskuteční pietní akt, kterého se zúčastní rodiny padlých, prezident Miloš Zeman a další ústavní a vládní činitelé, informoval zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun. Přítomni budou i zástupci armády a 42. mechanizovaného praporu z Tábora, kde padlí vojáci sloužili.

 

Po uložení rakví na katafalky pronese hlavní kaplan armády Jaroslav Knichal smuteční slovo. Následovat bude státní hymna. Asi půlhodinový ceremoniál bude ukončen přenesením rakví k vozidlům. Poté kolona pohřebních vozů za doprovodu Hradní stráže a Vojenské policie přepraví těla do Ústřední vojenské nemocnice. Lidé budou moci vzdát vojákům poctu po cestě, která povede přes Evropskou třídu a Vítězné náměstí.

Termín pohřbů zatím oznámen nebyl, místa určí rodiny vojáků. Pohřbeni budou se všemi vojenskými poctami. Vojáci byli v úterý povýšeni do hodností štábních praporčíků. Obdrží pravděpodobně také resortní vyznamenání.

Fotogalerie
10 fotografií