Podobně jako před Vánocemi, i před létem stoupá počet těch, kteří si berou půjčky, aby si mohli dovolit dovolenou. Ne každý si přitom počíná obezřetně a umí své finanční chování domyslet do dlouhodobějších důsledků. Dovolená by především měla být odměnou za pracovní nasazení a úspěchy, kterých jste dosáhli, nikoli stresorem, jenž vám bude připomínat, kolik kde dlužíte.

Jak ušetřit při vybírání zájezdu?

Zaměřte se na last minute zájezdy, kdy ceny mohou klesnout i na 50 % z původní nabídky. Nenechte se zmást taktikou cestovních kanceláří, které rok co rok avizují, že výhodné nabídky letos neplánují. Je to součást jejich strategie, jak přimět zákazníky koupit zájezd s předstihem a za plnou částku.

Dalším způsobem, jak ušetřit, je využití couchsurfingu namísto placení vysokých částek za ubytování v hotelích. Přes různé specializované ubytovací servery si můžete zajistit volný pokoj či byt přímo u soukromníků pronajímajících volné prostory. V hlavní turistické sezóně, tedy v červenci a srpnu, jsou ceny dovolených nejvyšší, vyplatí se tedy naplánovat tu vaši mimo špičku. Výhodou je, že nejen ušetříte pěknou sumu peněz, ale také si užijete více komfortu – nebudou vás spalovat vysoké teploty a pláže budou poloprázdné.

Autor: Shutterstock

Hospodaření s penězi během dovolené

Ačkoli se může zdát, že platby kartou jsou v cizině nejjednodušším a nejpohodlnějším způsobem, opak je pravdou. Pokud za vstupné, večeře v restauracích, nákup potravin a suvenýrů budete vždy platit platební kartou, budou se vám vaše výdaje hůře kontrolovat. Když nebudete dávat peníze fyzicky z ruky, neuvidíte, jak reálně mizí. Po návratu by vás po zjištění stavu účtu mohl čekat šok. Věřte, že odečtené částky, bankovní poplatky a kurzové rozdíly po sobě dovedou zanechat díru a vás tak na další měsíce omezit v běžném fungování.

Existuje flexibilní finanční výpomoc

Brát si mikropůjčku na zaplacení celé dovolené není kvůli týdnu u moře rozumné a taková dovolená by vás z dlouhodobého hlediska přišla draho. Hezké zážitky z cest by se po návratu rychle rozplynuly při pohledu na neúprosný splátkový kalendář rozprostírající vaši dluhovou povinnost na další měsíce, možná i roky.

Pokud vám chybí jen menší obnos, který byste si potřebovali na krátkou dobu vypůjčit, existuje lepší řešení. Ferratum Bank, která ukončila k 1. květnu 2019 poskytování klasických mikropůjček, nabízí flexibilní finanční rezervu Ferratum Credit. Jde o dokonale pružný úvěr, který funguje podobně jako revolving a nepřekvapí vás u něj žádné další poplatky.

Autor: Shutterstock

Ferratum Bank kdykoliv převede až 80 000 Kč na váš účet a je jen na vás, kdy a v kolika splátkách peníze vrátíte. Můžete splatit celou vypůjčenou částku jednorázově, nebo využít možnost libovolných měsíčních splátek bez jakéhokoliv poplatku navíc.

Úroková sazba je nabídnuta každému klientovi individuálně podle vnitřních kritérií banky a pohybuje se v rozmezí od 5,75 % do 11,99 % měsíčně. Podobné je to s minimální splátkou, která začíná na 6,5 % z čerpané částky. O půjčku zažádáte jednoduše a rychle přes online formulář – je tedy možné sjednat si ji i ze zahraničí a mít do druhého dne peníze na svém účtu. První půjčka je navíc s bezúročným obdobím 30 dnů.