„Na sociální síti jsme zaznamenali výhrůžku střelbou na neurčené škole v Praze,“ informovali na twitteru policisté v pondělí ráno. „Přijali jsme potřebná opatření, která mimo jiné spočívají v posílení výkonu služby v okolí škol a informování jejich vedení,“ uvedli s tím, že na dopadení pachatele intenzivně pracují. Podle policejního mluvčího Jana Daňka se výhrůžka na sítích objevila v neděli.

Upozornění obdržely veškeré školy v Praze. „V návaznosti na upozornění od Police ČR si dovoluji požádat zaměstnance a studenty ČVUT během dnešního dne o jejich zvýšenou pozornost ve všech objektech ČVUT. Důvodem je možný útok prostřednictvím jiné fyzické osoby, zejména v čase cca 12:00 hodin,“ sdělil bezpečnostní ředitel ČVUT Adam Ševčík. Škola zvýšila bezpečnostní opatření, taktéž i Univerzita Karlova. 

Opatření se dotklo i mateřských škol - u školky v Kolodějích například hlídkovali policisté a před budovou stála dopoledne hospodářka, která kontrolovala přijíždějící auta. Budova byla zamčená.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) o situaci hovořil s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD). „Ten jej informoval, že Policie ČR po autorovi výhrůžek intenzivně pátrá,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Kolem čtvrté pak policisté mimořádné opatření odvolali - výhrůžka se totiž podle nich vztahovala ke konkrétnímu času, který už uplynul. „Policisté se budou případu věnovat v rámci běžného výkonu služby. Pátrání po pachateli je v kompetenci středočeské policie, jelikož tam případ vyšel najevo,“ uvedli policisté odpoledne.

Vyhrožoval i 16letý mladík

Je to přitom teprve 14 dní, co policisté řešili podobný případ. Střelbou na školách vyhrožoval 10. června prostřednictvím twitteru teprve 16letý mladík, který ve skutečnosti žádné střelné zbraně nevlastní. Policisté ho dopadli ještě tentýž den. Vypověděl, že si chtěl jen vyzkoušet, jak bude jeho okolí reagovat, a že šlo o žert. 

Je podezřelý z přečinu nebezpečné vyhrožování. S ohledem na jeho věk mu hrozí poloviční trestní sazba, tedy trest odnětí svobody až na půl roku, případně zákaz činnosti. Kromě trestněprávní roviny je v tomto případě ale i reálná možnost vymáhat po podezřelém škody způsobené dotčeným subjektům, podle policie může jít o škody v řádu desítek milionů korun.

Za dostatečné zabezpečení škol je odpovědný v první řadě jejich zřizovatel a situace se na jednotlivých školách může lišit, uvedlo v pondělí ministerstvo školství. Úřad již dříve vypsal na podporu zabezpečení škol a školských zařízení dva dotační programy za celkem 26 milionů korun. Peníze ministerstvo rozdělilo 364 školám. Bezpečnost na školách je jedním z kritérií, které kontroluje Česká školní inspekce.

Fotogalerie
3 fotografie