Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Gabriela (12) postřelil spolužák při kroužku ve škole: Vedení incident vůbec neřeší

Autor: ital - 
5. března 2019
05:20

Minulý týden postřelil jeden ze spolužáků dvanáctiletého Gabriela vzduchovkou do hlavy během školního kroužku ve Spišské Nové Vsi na Slovensku. Chlapce s vážnými zraněními úspěšně ošetřili v nemocnici a je mimo ohrožení života. Policie stále případ vyšetřuje a snaží se zjistit, proč zbraň vystřelila a kdo ponese zodpovědnost.

Žáci se střelbě na Základní škole Zdeňka Nejedlého věnují už několik let pod vedením učitelky a trenérky Milady P. V současné však je kroužek přerušený. „Momentálně je vyučující práceneschopná a nikdo jiný střelbu učit nemůže. Nedovolím, aby to byl někdo, kdo nemá osvědčení a potřebné oprávnění,“ oznámil ředitel školy.

V pátek měli žáci ve škole ředitelské volno, které prý však nemělo s nehodou nic společného. Vedoucí oddělení školství na magistrátu Dana Mrnková uvedla, že volno bylo naplánované. „Přestože nás mrzí, co se stalo, zatím případ neřešíme, protože nechceme ovlivňovat vyšetřování,“ sdělila.

Podle odborníků musí být při sportovní střelbě bezpečnost na prvním místě. Trenérka sportovní střelby upozornila: „Se zbraní je potřeba vždy zacházet, jako kdyby byla nabitá, i když není.“ Zkušená trenérka Milada, která se tomuto sportu věnuje téměř 30 let, tuto skutečnost samozřejmě věděla. V roce 2014 prý získala i ocenění „Trenér roku“.

Různé názory na nehodu

Co se odehrálo těsně před nehodou, se podle výpovědí zdrojů různí. Někdo tvrdí, že učitelka na chvíli opustila místnost a v tu chvíli si prý chlapci začali společně vyřizovat účty. To však popírá rodič jednoho z žáků. „Učitelka byla stále ve třídě. Věřím, že se všechno korektně vyřeší,“ pověděl.

Jeden člen učitelského sboru, jenž si přál zůstat v anonymitě, řekl: „Děti už měly odložit zbraně. Střelec ale pušku nevybil, nevystřelil náboj. Položil ji a vystřelila sama. Zasáhla prvního v řadě.“

Trenérka Viera Fodorvá říká, že mohla rovněž selhat bezpečnostní pojistka. „Na školách se většinou používají vzduchovky značky Slávia, u nichž se stává, že samy vystřelí, protože pojistka nefunguje. Proto musí zbraně pokaždé směřovat k terčům.

Taurus70 ( 5. března 2019 07:16 )

Co na tom maji resit?

europa ( 5. března 2019 06:23 )

Dětem zbraně do ruky nepatří. A do školy už vůbec ne!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání