U frekventované silnice na Nábřeží kapitána Jaroše se již osm let pravidelně konají výstavy pod širým nebem. Mnohdy člověk stojí s autem v zácpě a nevědomky už se nachází v Artwall Gallery. Tentokrát kurátoři ve spolupráci s neziskovou organizací Paraple vybrali pikantní společenské téma.

Nahé pahýly

Na snímcích od Artura Żmijewského jsou zobrazená propletená těla hendikepovaných lidí v nezvyklých pózách, až běží mráz po zádech. Podle kurátorky Artwall Gallery Zuzany Štefkové zvolili záměrně starší fotografie Artura Żmijewského spolu s Paraplem, které bude v říjnu slavit 25 let: „Vybrali jsme téma zaměřené na lidi s postižením nebo na nějaký předsudek, který mají tak zvaní zdraví lidé vůči lidem, co mají jinaká těla,“ prozradila pro Blesk.cz kurátorka.

Tělo spojuje

Vystavené tak nejsou žádné modelky, ale obyčejní lidé, kteří naopak stojí v protikladu vůči dokonalým tělům, která jsou všude zobrazována. Právě kvůli zobrazené nahotě jde výstava až na dřeň: „Je odhaleno lidství. Pod šaty jsme svým způsobem všichni stejní. Je to existenciální moment toho, co nás všechny spojuje. Spojuje nás právě tělo,“ vystihuje jeden z klíčových aspektů výstavy Štefková.

Název výstavy „Úplní“ pak odkazuje k tomu, že lidé by si měli vzájemně pomáhat, a tak vznikne úplnost. A co říká kurátorka na to, že budou syrové snímky provokovat? „Byli bychom rádi, kdyby fotografie vzbudili u diváků reakci. Pokud budou někomu připadat kontroverzní, tak nás bude zajímat, proč jim to tak připadá,“ vysvětluje kurátorka.

Artur Żmijewski

Polský fotograf se řadí k nejvýraznějším současným umělcům ve své zemi. Mezi jeho nejznámější díla patří performance Berek, zachycující hru na honěnou předváděnou nahými lidmi v koncentračním táboře. Vystavoval v New Yorku, Berlíně nebo ve Stockholmu. 

Fotogalerie
9 fotografií