Ve středu 20. března vpodvečer vyjížděli pracovníci záchranné stanice Lesů hlavního města Prahy do ulice Pod Ateliérem na Barrandově. Nálezce tam totiž pod autem objevil dvě úplně vyčerpaná několikadenní selátka prasete divokého. „Pravděpodobně je odehnal pes od samice, protože byla pošramocená, měla na sobě šrámy od psích zubů. Pes zřejmě našel samici se selaty, rozehnal je a tato dvě selátka se ztratila,“ popsala situaci pro Blesk.cz vedoucí ošetřovatelka záchranné stanice Zuzana Pokorná.

V prvních hodinách se o prasátka museli ošetřovatelé intenzivně starat. Po ošetření dostávala každé dvě hodiny krmení v podobě speciální náhražky mléka. „Byla hodně vyčerpaná a opravdu hodně malá. Naštěstí se postupně naučila pít z misky. Odchovali jsme je až do této velikosti,“ uvedla ošetřovatelka.

Sourozenci, sameček a samička, dostali jména Cyril a Štika. Nyní však došlo „na lámání chleba“. Záchranná stanice totiž dvěma neposedům začíná být malá. Podle ošetřovatelů je zde prostor hlavně pro dočasně umístěná zvířata, která potřebují pomoc. Život ve stanici ale nevyhnutelně vedl k tomu, že Cyril a Štika si na přítomnost lidí zvykli a do volné přírody už nemohou. Hledá se pro ně proto nový domov.

Ideální domov pro divoká prasata

Ošetřovatelé ze záchranné stanice nepopírají, že prasata obecně jsou nároční mazlíčci. V případě divokých prasat je nutné počítat s tím, že Cyril a Štika musejí být pořád venku, kde vydrží celoročně. Je důležité pouze zajistit přístřešek, aby na ně nepršelo. „Pozemek musí být dobře oplocený, normální plot jsou prasata schopná zničit. Je také potřeba počítat s tím, že prostor, ve kterém budou, si zcela uzpůsobí podle svých představ, takže ho rozryjí. Budou se zkrátka chovat jako ve volné přírodě,“ vysvětlila Zuzana Pokorná, která ale jedním dechem dodala, že jde o velice inteligentní a zajímavá zvířata na chov.

V neposlední řadě je nutné počítat s tím, že Cyril se Štikou ještě řádně povyrostou. Nyní váží zhruba 20 kilogramů, po dosažení dospělosti ale budou mít minimálně čtyřikrát tolik. Prasata jsou všežravci, a tak je možné podávat jim prakticky cokoliv: těstoviny, obiloviny, granule pro psy, ovoce, zeleninu či houby. Existují dokonce i krmné směsi, které vše vyřeší.

Pomůže nová stanice

Záchranná stanice pro volně žijící živočichy se v současnosti těší na zcela nové zázemí, které se teprve začne stavět. Pokud by se podobná událost s divočáky stala v budoucnu znovu, bude podle Zuzany Pokorné vše mnohem jednodušší. Nová stanice totiž počítá i s výběhem pro tato zvířata, ke kterým budou ošetřovatelé chodit jen minimálně – a bude tak možné prasata vracet zpátky do přírody.

Pokud máte o prasátka vážný zájem a splňujete všechny náročné předpoklady, můžete se na ně přijet podívat. Záchranná stanice sídlí v pražských Jinonicích, kontakty hledejte na webu.

Fotogalerie
16 fotografií