Během slavnostního vysvěcení kaple v budově číslo 3 nemocničního areálu hovořil vikář pro diakonii Arcibiskupství pražského Jan Balík o historických souvislostech, které se vážou nejen k fungování kaplí v nemocnicích. „První křesťané se starali o lidi chudé a nemocné. Okolo klášterů vznikaly první nemocničky, hospice, špitály. Teprve později v době osvícenství tuto službu přebírá stát a církev nějakým způsobem spolupůsobí,“ uvedl vikář.

Ještě za první republiky bývalo v naší zemi běžné, že v nemocnicích pozice zdravotních sester zastávaly řeholnice, které se této profesi plně věnovaly. „Dnes jsme zvyklí na to, že stát nás zdravotní službou zabezpečuje, a možná se trochu zapomnělo, že k péči patří také duchovní sféra. Proto mám radost, že už víc než 10 let v nemocnicích vzniká znovu touha, aby v nich kromě profesionality lékařské působili také nemocniční kaplani. Člověk není jenom tělo, ale také duše,“ sdělil Jan Balík, podle kterého se daří postupně nemocniční kaple v českých nemocnicích rozšiřovat a uvádět do provozu.

Zastavit se v hektické době

Nově vybavená a vysvěcená kaple bude široké veřejnosti k dispozici každý den od 6:00 do 18:00 hodin. Připraveni vyslechnout si kohokoliv budou kaplani, člověk ale může přijít promlouvat také sám se sebou.

„Netýká se to pouze věřících. Služby jsou požadovány a s povděkem brány velkým množstvím lidí, kteří se jako věřící neidentifikují. Kaple má určitě velký význam. Je k dispozici nejen pro pacienty, ale i pro mnohé členy personálu. Práce v nemocnici je velmi náročná obzvlášť v současné situaci, kdy ve všech nemocnicích je nedostatek personálu. Práce je na každého zdravotníka víc, nároky jsou větší,“ sdělil Blesku při zpřístupnění kaple ředitel Nemocnice Na Bulovce Jak Kvaček.

Důležitost nové službě přikládá také místostarostka Prahy 8 Vladimíra Ludková, která má v gesci zdravotnictví a sociální služby. „Je nádherná zpráva, že tento duchovní prostor tady vznikl. Ať jsme bohužel na straně nemocných, nebo na straně zdravých navštěvujících, všichni se potřebujeme občas zastavit, porozmýšlet si,“ uvedla Ludková.

Fotogalerie
13 fotografií