Dlouhodobé problémy s některými léčícími se narkomany v Nemocnici Na Bulovce jsou neúnosné. Shodují se na tom zástupci zdravotnického zařízení i radnice Prahy 8. Na místě se nachází jedna z poboček Centra metadonové substituce. Těch je v hlavním městě sice víc, pouze na Bulovce však funguje takzvaný nízkoprahový metadon a klienti sem musejí docházet každý den. A to je nejspíš kamenem úrazu.

Narkomani se nezdržují pouze v lokalitě jim určeného centra, ale dle vyjádření tiskové mluvčí Nemocnice Na Bulovce Simony Krautové se pohybují po areálu nemocnice i blízkém okolí. „Navazují na sebe další podobné osoby s drogovou závislostí. V poslední době se bohužel situace ještě více zhoršuje tím, že se tyto osoby přesouvají do prostor v těsné blízkosti ubytovny personálu, kde se dlouhodobě zdržují,“ popsala problémy Simona Krautová.

Odpad, aplikace i dealování drog

Po narkomanech se v areálu hromadí odpad, na některých místech pak tito lidé vyloženě bivakují. Mezi odpadem se bohužel nacházejí i použité jehly, které likvidují zaměstnanci nemocnice. „To je s ohledem na druh odpadu velmi rizikové a může dojít k poranění zaměstnanců nemocnice. Na tyto uživatele drog poukazují i znepokojení pacienti, návštěvníci, zaměstnanci nemocnice a hosté ubytovaní v prostorách ubytovny,“ uvedla mluvčí zdravotnického zařízení.

V neposlední řadě se v Nemocnici Na Bulovce množí krádeže a ničení majetku. „Zaměstnanci a klienti nemocnice jsou mnohdy i svědky situací, kdy tyto osoby provádí aplikaci drog na veřejném prostranství, v některých případech i výměnu a nákup drog,“ dodala Simona Krautová. Nemocnice podle ní zavedla zvýšený nepřetržitý dohled prostřednictvím bezpečnostní služby, která zajišťuje ostrahu objektů a zaměstnanců nemocnice.

Praha 8 apeluje na magistrát

Situaci se věnuje i radnice Prahy 8. Místostarostka Vladimíra Ludková (ODS) a radní pro bezpečnost Jiří Vítek (Patrioti Pro Prahu 8) zahájili jednání s protidrogovou koordinátorkou hlavního města.

„Problémy se bohužel přelévají od Kobylis po Palmovku, kde klienti mimo jiné metadonového centra tráví po jeho opuštění volný čas. Zatímco v jiných oblastech trestné činnosti nám čísla rapidně klesají, ve výrobě a prodeji drog nám naopak raketově stoupají. Jistou souvislost zde vidím, a to například v tom, že za klienty zařízení se stahují další závislé osoby. Situaci zhoršuje i sousedství záchytky,“ uvedl Jiří Vítek. Vladimíra Ludková kritizuje celý systém, který neúměrně v celé problematice zatěžuje jednu městskou část.

Magistrát: řešením jsou strážníci a další centra

Pražský magistrát si nepříjemnost celé situace uvědomuje. „Klienti Centra metadonové substituce jsou v okolí ambulance s výdejem konfrontováni s okolím a veřejností. Dle stížností, které přijímá Praha 8, je zřejmé, že chování některých z nich není vůči veřejnosti vhodné,“ uvedl tiskový mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Hlavní pražský úřad jako zřejmě nejefektivnější možnost pro nápravu uvádí posílení hlídek městské policie v této lokalitě. „Strážníci mají dostatečnou pravomoc k tomu, aby klienty odkázali a směrovali od centra. Tímto postupem bude možné rozptýlit větší skupiny klientů, které se v okolí zdržují, a snížit možná rizika spojená s jejich případným nevhodným chováním,“ nastínil možné řešení v krátkodobějším horizontu Vít Hofman. Problémem v této otázce je dlouhodobý personální podstav pražských strážníků, který se nedaří naplnit.

O posílení hlídek městské policie budeme jednat. Kvůli aktuální situaci v oblasti vysoké vytíženosti substitučních a zejména metadonových center je nutné v rámci veřejného zdraví tuto službu udržet a poskytovat. Dlouhodobým cílem je rozšíření tohoto typu služby o další centra. Nejde však o krátkodobý cíl, proto s ním nelze nyní počítat při řešení aktuální situace v okolí Nemocnice Na Bulovce,“ dodal Vít Hofman.

Fotogalerie
5 fotografií