K oloupení využili dva „feťáci“ průchodu, do kterého žena vešla. „Tam ji doběhli a snažili se jí z krku sundat zlatý řetízek tak, že ji pronásledovatelka nejprve pohladila po týlu. Takovéto krádeži se seniorka ještě ubránila. A možná právě proto lapkové přitvrdili. Muž přistoupil k poškozené, řetízek jí z krku prostě strhl, přičemž ji srazil na zem a dal se na útěk,“ řekl pro Blesk.cz policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Pět dní po krádeži

Důchodkyně se jim samozřejmě nemohla ubránit a po brutálním útoku ještě upadla na zárubeň dveří. V poutech zloději skončili už za pět dní, shodou okolností v Justičním paláci, kam šli kvůli obvinění z jiných trestných činů.

Práce nad rámec povinností

Praha 1 slovy radního pro bezpečnost ocenila kriminalisty hlavně z důvodu, že se své práci věnovali nad rámec povinností. Za přepadenou seniorkou chodili domů a byli jí oporou. Toho si všimli i občané Prahy 1 a zaslali na radnici žádost jejich ocenění, k čemuž došlo právě ve čtvrtek.

„Oni udělali něco nad rámec, to je ten důvod. Dopadení pachatele tohoto hyenistického jednání je úžasné, ale opravdu k té 86leté seniorce chodili domů a přistupovali k ní s maximální lidskostí. Většinu úkonů dělali tak, aby nebyla nadále traumatizována, a chovali se k ní lidsky, což je přesně naplnění sloganu pomáhat a chránit,“ popsal radní. Policisté dostali pamětní medaile a také návrh na finanční odměnu.
Fotogalerie
13 fotografií