Postarší žena vyrazila kolem poledne 5. srpna z Karlova náměstí tramvají na nákup. Už při cestě po chodníku k obchodu ji však oslovil neznámý mladší muž. Žena ho ignorovala a pokračovala k cíli své cesty. Při tom si ani nevšimla, že se k neznámému muži posléze připojila žena, se kterou začal seniorku zpovzdálí sledovat.

Seniorka si následně v klidu nakoupila a vyrazila zpět k domovu. „Její cestu, včetně nakupování v obchodě, neustále kopíroval pár. Ten si dával veliký pozor, aby si jich seniorka nevšimla. Ve Vodičkově ulici ale ve sledování pokračovali, a tímto způsobem sledovala dvojice ženu zpět na Karlovo náměstí a tam zaútočila,“ řekl pro Blesk.cz policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Na zemi od krve

K oloupení využila dvojice průchodu, do kterého žena vešla. „Tam ji doběhli a snažili se jí z krku sundat zlatý řetízek tak, že ji pronásledovatelka nejprve pohladila po týlu. Takovéto krádeži se seniorka ještě ubránila. A možná právě proto lapkové přitvrdili. Muž přistoupil k poškozené, řetízek jí z krku prostě strhl, přičemž ji srazil na zem, a dal se na útěk,“ pokračuje Hulan.

Důchodkyně se jim samozřejmě nemohla ubránit a po brutálním útoku ještě upadla na zárubeň dveří. „Při tom utrpěla těžké zranění v obličeji, pro které byla následně převezena do nemocnice. Atakem je dodnes natolik psychicky otřesena, že o celé události nedokáže ani mluvit,“ vysvětluje mluvčí.

Dobrou zprávou je, že během pouhých pěti dnů pachatele policisté vypátrali a zadrželi je. Zároveň také v jedné zastavárně v centru Prahy našli i zlatý řetízek, který následně vrátili poškozené. „Oba zadržení si posléze vyslechli obvinění z trestných činů loupež, ublížení na zdraví a výtržnictví. Za tyto delikty jim hrozí trest odnětí svobody až na deset let,“ říká Hulan.

Žena s mužem však mají na svém kontě velké množství krádeží a policie prosí případné oběti jejich trestné činnosti, pokud by je na fotografiích poznali, aby se následně přihlásili prostřednictvím linky tísňového volání 158.

Fotogalerie
5 fotografií