Školní jídelny kromě žáků nasytí také stále více seniorů. Těm se totiž, pokud žijí sami, nevyplatí vařit jen pro jednoho člověka, a je pro ně pohodlnější zajít do jídelny. Tam navíc zaplatí mnohem menší částku, než v jakékoli restauraci. Většinou je to okolo 70 korun, radnice Prahy 6 ale například dotuje školy tak, aby důchodci platili pouze 50 korun.

„Od začátku letošního roku to v Praze 6 bylo 240 lidí, kteří se takto stravují. Obědy v rámci programu aktuálně vydává osm základních škol, nejvíce seniorů navštěvuje ZŠ Pod Marjánkou - 54, na druhém místě je ZŠ Petřiny-sever s 51 seniory,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí radnice Ondřej Šrámek.

Problémy přinesla školám takzvaná pamlsková vyhláška:

Video
Video se připravuje ...

„Děti utíkaly ze školy a nakupovaly ve večerce.“ Jak změnila pamlsková vyhláška školní bufet? David Budai, Petr Soukup, Blesk TV

Jídlo za nákladovou cenu

Pro všechny seniory je stanovena pevná cena 50 korun za oběd. Rozdíl mezi touto cenou a skutečnými náklady, které se pohybují okolo 68 až 88 korunami (záleží na typu jídla) školám doplácí městská část.

„Mezi seniory jde o oblíbený typ stravování, mnozí z nich by totiž jinak připravovali pokrm jen sobě, což není ani praktické, ani pohodlné. Jsme rádi, že se nám školy do tohoto programu samy hlásí, díky tomu není problém uspokojit poptávku,“ vysvětlila Milena Hanušová (TOP 09), radní pro sociální politiku a zdravotnictví. Zatímco v roce 2011 bylo za celý rok školám v Praze 6 za obědy doplaceno 390 tisíc korun, za celý loňský rok už to bylo téměř 730 tisíc korun. Za první pololetí bylo seniorům vydáno 15 655 obědů.

Podobně to funguje i v Praze 5, kde ale navštěvuje školní jídelny pravidelně jen několik desítek seniorů. „Tento typ služby nabízí některé školy v Praze 5. Obvyklá cena jídla je něco okolo sedmdesáti korun, což pokrývá náklady,“ popsal radní Prahy 5, který má na starost sociální oblast, Petr Lachnit (ANO). Pro seniory je tak nejjednodušší zeptat se na své radnici, které školy takovou službu nabízejí. Mohou tím ušetřit nemalé peníze z důchodů.
Fotogalerie
12 fotografií