Těžko uvěřit, že jsou to je pet let, co zesnul uznávaný architekt a designér Bořek Šípek. Jeho jméno bylo velice známé i v zahraničí a jeho díla je dodnes možné nalézt v celé řadě světových galerií a muzeí, například v New Yorku, Soulu, Tokiu či v Šanghaji. Práce tohoto bezesporu talentovaného muže jsou ale také v soukromých sbírkách nejrůznějších umělců, vlastní je například zpěvák Mick Jagger (76), známý z kapely Rolling Stones, zpěvák Bob Dylan (79), a dokonce i módní návrhář Jean-Paul Gaultier (68).

Bořek byl rovněž autorem rozličných kusů nábytků, které uplatnil mimo jiné i na Pražském hradě v době, kdy na Hradě působil prezident Václav Havel (†75). Patří k nim židle, křesla, pohovky, knihovny nebo kabinety.

Poslední výstava, které se Šípek osobně zúčastnil, se uskutečnila v říjnu 2015, tedy necelý půlrok před jeho skonem, v Tančícím domě v Praze. Šlo o retrospektivní expozici, která mapovala posledních 20 let jeho umělecké činnosti. V té době se již snažil vyléčit ze své těžké nemoci, s níž bojoval na soukromé klinice ve španělském Madridu. Operace u něj nebyla možná, a tak podstupoval chemoterapie a ozařování. Za léčbu platil naprosto horentní sumy – podle zdroje Blesku ho jeden jediný měsíc v luxusní nemocnici přišel na téměř dva miliony korun. Cítil se však stále hůř, a tak se rozhodl svou léčbu samovolně přerušit a vrátil se do Česka.

Během svého marného boje s rakovinou mu stála po boku jeho v té době již bývalá partnerka Leona Machálková, matka jeho nejmladšího syna Artura. „Když Bořek umíral, byli jsme v nemocnici jenom jeho nejbližší. Já, jeho dva synové a čtyři blízcí spolupracovníci, mezi nimiž byli i dva právníci. Ale nedovedla jsem je tam já, přál si je tam Bořek,“ řekla v roce 2016 Machálková Expresu.cz poté, co ji starší z architektových synů Milan (35) nařkl z toho, že ve chvílích, kdy Šípek odcházel na druhý břeh, ona se hádala na chodbě s právníky místo toho, aby ho držela za ruku. Poté navíc následovala tvrdá bitva o dědictví, které v podstatě „shrábla“ jeho dlouho utajovaná milenka Iveta Stanislavová. Ta totiž získala Bořkova autorská práva.

Náhrobku se na Olšanském hřbitově dočkal Šípek až dva roky po své smrti, a vytvořili mu ho jeho synové Milan a Dalibor (33). Jeho cena se vyšplhala na 250 tisíc. „Bude to krásný hrob, který bude odrážet Bořkovo dílo,“ těšila se Machálková, přestože Šípkovi blízcí tehdy schytali vlnu kritiky za to, že slavný umělec neměl dlouho své místo posledního spočinutí.

VIDEO: Utajované dědictví po Bořku Šípkovi (†66): Machálková NIC, pro milenku to nejcennější

Video
Video se připravuje ...

​​​​​​​​​​Utajované dědictví po Bořku Šípkovi (†66): Machálková NIC, pro milenku to nejcennější Tereza Kühnelová

Fotogalerie
33 fotografií