Sekání trávy se stalo v minulém roce velkým tématem, poté, co si lidé hojně stěžovali na nešetrné zacházení s městskou zelení. Městská část Praha 6 se proto rozhodla, že bude sekání trávy řídit podle aktuálního počasí a nechá ji spíše růst, aby držela víc vlhkosti a byla odolnější vůči vedrům. Výška porostu by tak měla být minimálně sedm centimetrů.

„Městská část Praha 6 přistoupila k rozdělení pozemků již před 4 lety. Máme území se sníženou sečí a s normální. Letos jsme přistoupili ještě k úpravě takové, že dáváme dodavatelům pokyn k zahájení sečí podle dešťových podmínek. Teď už se opět seká, ale tráva je na mnoha místech už přerostlá a jde to pomalu,“ prozrazuje starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Ve vytipovaných oblastech by se pak mělo sekat pouze dvakrát ročně, aby nebyla narušená biodiverzita porostu. „Lokality se sníženou sečí, tedy menším počtem sekání, jsme vybírali zodpovědně tam, kde víme, že není přímo škola, pohyb dětí nebo i méně pejskařů. Po prvním roce jsme lokality ještě upravovali,“ vysvětluje starosta. Novinkou budou květinové pásy, které by měly být vysázené podél komunikací a okrajů parků. První dvě louky se nacházejí již v parku Pod Královkou na Břevnově nebo v Ruzyni v ulici Českých exulantů. 

Fotogalerie
4 fotografie