Dozorující státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství v Praze Zdeněk Matula uvedl, že noví obvinění jsou stíháni na svobodě. „Celkem je nyní ve věci stíháno šest právnických a 14 fyzických osob,“ řekl Matula.

Ústřední postavou kauzy je severočeský podnikatel Tomáš Horáček. Podle policie ovlivňoval přidělování zakázek v nemocnicích, za což údajně žádal úplatky.

Horáček začal podle médií s policií spolupracovat. Podle dřívějších informací ČT mimo jiné na policii vypovídal o svém jednání s uchazečem o zakázku na stravování v Nemocnici Na Františku. Údajně uvedl, že akci koordinoval další obviněný, lékař Martin Stříteský, a zejména tehdejší radní Prahy 1 Hodek. Podle ČT také mluvil o tom, že důležitou roli v údajném korupčním systému měl také český podnikatel žijící na Maltě.

Bývalý radní hlavního města a Prahy 1 Hodek obvinění odmítá. „Obvinění považuji za neopodstatněné a podávám proti němu stížnost, ve které se ke všem bodům podrobně vyjádřím,“ uvedl Hodek. Víc situaci nyní nechtěl komentovat.

Vedle Horáčka obvinila policie například bývalou ředitelku Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou, bývalého ředitele Nemocnice Na Františku Roberta Zelenáka, který kvůli obvinění rezignoval, a bývalého ředitele Nemocnice Na Bulovce Františka Nováka, jehož odvolal ministr zdravotnictví na začátku loňského července. Horáček byl počátkem roku obviněn také kvůli ovlivňování svědků z vazby. Spolu s ním jsou stíháni dva lidé.