Spadla klec! Detektivové z Národní centrální proti organizovanému zločinu (NCOZ) v uplynulých dnech obvinili 14 lidí ze zvlášť závažného zločinu účast na organizované zločinecké skupině a přečinu napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky. 

Celkem devět Čechů a pět cizinců totiž zejména v Praze zneužívalo nejméně od ledna 2018 sociálně slabé lidi k tomu, aby do České republiky dostali občany z třetích zemí. Najatí muži i ženy měli na odboru azylové a migrační politiky čestně prohlásit, že žijí s občany třetích zemí ve vztahu druh-družka. „Občané těchto ,třetích zemí' měli následně požádat o povolení k přechodnému pobytu na základě souhlasného prohlášení o sloučení ,druh – družka' s občanem České republiky. Účel či důvod požadovaného pobytového oprávnění byl ,rodinný' a tím mělo dojít k napomáhání získání neoprávněného pobytu osob nejen na území České republiky, ale i v rámci celé Evropské unie,“ uvedl mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. To přistěhovalcům umožnilo dostat se do Česka, aniž by splňovali veškeré zákonné podmínky, které jsou k tomu běžně zapotřebí.

„Kriminalisté NCOZ provedli několik domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor, při kterých zajistili věci důležité pro trestní řízení,“ dodal mluvčí. Zločinci si přišli na nejméně 2 252 000 korun. V souvislosti s případem policisté zajistili také 17 cizinců, s nimiž bylo zahájeno řízení o vyhoštění z Evropské unie - nedoložili totiž doklady, jež by jim umožňovaly v Česku legálně pracovat. Členům organizované skupiny teď hrozí až desetileté vězení. Tři cizinci skončili ve vazbě.

Fotogalerie
9 fotografií