Pro skupinu Lake Malawi, která reprezentovala Česko ve finále Eurovize, přišla po hodnocení poroty, ve kterém se umístili na skvělé sedmé příčce, ledová sprcha. Od diváků totiž obdrželi pouze sedm bodů a propadli se na celkové jedenácté místo, což je pro Českou republiku celkově druhý nejlepší výsledek v historii. Podle některých zahraničních webů a diskutujících na sociálních sítích za tím bylo špatné trefování se bubeníka Antonína Hrabala (24) do playbacku.

Na obranu mladého bubeníka Lake Malawi přispěchal nejžádanější a ostřílený bubeník v Česku Marek Fryčák. Ten v současné době působí v kapelách Marka Ztraceného (34), Mikolase Josefa (23) nebo Limbo Planet. V minulosti hrál i s kapelami Eddie Stoilow a Dymytry anebo se zpěvákem Mirem Šmajdou (30).

„Eurovizi jsem sledoval a v rámci podmínek, diktovaných produkcí, odvedli kluci skvělou práci, včetně bubeníka! Fanoušci/hateři si neuvědomují, že v dnešní době je běžné kombinovat elektronické zvuky s těmi živými a nelze je zahrát všechny. Ani to není žádoucí,“ má jasno Fryčák, podle kterého je problém v tom, že je ve skladbě nahráno velké množství elektronických zvuků i bubnů. Trefit se tak do veškerých zvuků na akustické bicí je podle něj nemožné. „Je vidět, že ten, kdo to hodnotí, nemá odborné vzdělání nebo je šťoural,“ dodal Fryčák. 

Bubeník skupiny Lake Malawi, Antonín Hrabal, má navíc vystudovanou konzervatoř a patří u kolegů mezi uznávané a ceněné profesionály. To, že kluci hráli na playback, je navíc striktně přikázáno soutěžními pravidly. Podle těch musí interpret v rámci svého vystoupení zpívat veškeré vokály naživo, i včetně těch doprovodných, ale jakýkoliv hudební podklad musí být z playbacku. 

Skupina Lake Malawi v čele s Albertem Černým (30) ale nesmutní, už v neděli je čeká na festivalu Mezi ploty první vystoupení v České republice po Eurovizi, kterým zároveň zahájí i své české turné. 

VIDEO: Frontman Albert a kytarista Jeroným: Celé to musíme zpracovat

Video
Video se připravuje ...

Frontman Albert a kytarista Jeroným: Celé to musíme zpracovat. David Turek

Fotogalerie
34 fotografií