Cílem akce bylo především dozvědět se víc o kulturách deseti nejpočetnějších národnostních menšin, které v Brně žijí. „Jsou tu lidé z různých koutů světa. Není důležité, odkud jsme, ale že si rozumíme. Líbí se mi zdejší atmosféra,“ říká Lenka Chalabalová, trenérka taneční skupiny Dolls, která tančí i ruské tance jako Matrjošky.

Video
Video se připravuje ...

Pestrý den národnostních menšin v Brně: Staroukrajinské zpěvy, řecké tance, polské básně, ale i pálivé maďarské dobroty. mm

Děti učí ukrajinsky

Každá menšina měla svůj stánek s vlajkou, národními pokrmy, či suvenýry. Zástupci jednotlivých menšin se také představovali na pódiu tancem, slovem či písní. „Jsme mladý spolek. Podporujeme ukrajinskou kulturu, pořádáme například koncerty, výstavy,“ prozradili Khrystyna Nevmerzhytska a Rostislav Steblak z Ukrajinské iniciativy Jižní Morava.

Iniciativa vymyslela také sobotní školu pro ukrajinské děti, která je pořádána v Brně. „Je to novinka, škola je určena pro ukrajinské děti, které se narodily v České republice. Chodí k nám děti od čtyř do dvanácti let. Učí se ukrajinštinu, o naší historii, také pořádáme různé zábavné akce,“ vysvětluje Nevmerzhytska.

Pomazánku körözö s paprikou

K ochutnání byly všelijaké cizokrajné dobroty. „Máme tady typický maďarský sladký zákusek zserbó z ořechového těsta s marmeládou, dále tvarohovou pomazánku körözö s paprikou a cibulkou. Tradiční jsou pagáčiky. Koláčky z kynutého těsta, mohou být sýrové, či se škvarky, ale i jiné,“ vyčetla pro změnu Maria Katyi ze Svazu Maďarů.