Výstava sugestivně ukazuje, jaké suvenýry raději nepořizovat, protože je kvůli nim ničena příroda, dokonce zbytečně utracen život. „Cílem je upozornit na to, že odpovědnost za ohrožené druhy fauny a flóry může mít každý z nás,“ říká Michal Vaňáč, mluvčí Zoo Brno, která výstavu spolupořádá.

Video
Video se připravuje ...

Zabijácké suvenýry: Slůňata a malé želvičky umírají zbytečně, dozvíte se na nové výstavě v Brně. mm

Vycpané mládě želvy

Téměř každého rozněžní pohled na mládě, ať už lvíče, slůně, či želvičku. Málokdo si uvědomí, že i „zvířecí miminka“ jsou zabíjena kvůli suvenýrům. „Jedná se o vycpaniny různých zvířat – často mláďat, aby se suvenýr vešel do kufru, kupříkladu karet (želva),“ říká spoluzakladatelka kampaně Pavla Říhová.

Sloni a slůňata jsou zabíjeni kvůli výrobě slonoviny, ale i šperkům z ocasů. Kvůli tomu umírají i žirafy. „Velmi často si lidé negativní vliv obchodu se suvenýry neuvědomují. Kupříkladu u suvenýrů z moře – výrobky z korálů znamenají ničení korálových útesů. Přitom korálový útes roste tisíce let,“ upozorňuje Říhová.  

„Vražedná“ čínská medicína

Výstava poukazuje i na negativa tradiční čínské medicíny, která využívá asi 200 chráněných rostlin a 20 chráněných druhů živočichů. „Například tygry, levharty, medvědy, nosorožčí rohy, opičí kosti, želví olej, mořské koníky,“ vyjmenovává Říhová. Expozice na Radnické 6 potrvá do konce července.