Dražba vín pomůže seniorům

Dražba vín šampionů z minulých ročníků a dražba vlastnoručně podepsaných hokejek borců z Třince Polanského a Adamského, aktuálních mistrů hokejové extraligy, vynesla dohromady 30 tisíc korun. Výtěžek poputuje do domova seniorů ve Valticích a na další dobročinné účely.

Návštěvníci „vinařského Wimbledonu“ se na nejprestižnější tuzemskou akci svého druhu sjeli z celé republiky i ze zahraničí. K dispozici jim bylo 759 vzorků vín od 125 vinařů nejenom z Moravy a Česka, ale i Slovenska, Rakouska, Chile a Austrálie.

Valtické vinné trhy mají velký význam mezi odborníky i širokou veřejností, trhy totiž oplývají bohatou minulostí. Nejen že se jedná o 52. ročník, ale původní vinné slavnosti mají až 159letou historii.

Rekord v přiťuknutí luxusním vínem nepadl

Očekávaným bodem programu byl pokus o překonání rekordu, který se, bohužel, nepovedl. Medailovým vínem Gracii rose si v zámecké jízdárně řetězově přiťuklo „pouze“ 454 návštěvníků. „Minulý rok si vínem přiťuklo 556 návštěvníků, tento rok jen 454. Šlo ale hlavně o to, aby se návštěvníci pobavili. Tak snad se zadaří příští rok,“ pousmál se organizátor David Šťastný. Milovníci vína si ovšem užili již tradiční přednášku největší žijící legendy profesora Šamánka na téma „Víno a zdraví“.

Šampionem šampionů je víno z Mikulova

Vyhodnocování vzorků vín proběhlo již v dubnu a odborná komise v čele s předsedou Jakubem Šebestou musela zodpovědně zhodnotit všechna přihlášená vína a vybrat ta nejlepší. Letošními šampiony se stali Ryzlink vlašský, Březí, Liščí Vrch, výběr z hroznů 2017 z vinařství Mikrosvín Mikulov, Grand cuvée, pozdní sběr 2017 z vinařství Moravíno a Šampiónem zahraničních vín se stalo rakouské víno WV - DAC – Classic Grüner Veltliner, 2018 ExclusivWeine Woditschka.

Ocenění pro nejlepší víno je pro vinaře uznávaným a světovým oceněním. „Nebudu říkat proč, ale určitě se degustátorům líbilo. Co jsem se díval, naše víno zvítězilo jednoznačně, bodové hodnocení bylo 1,45, takže většina degustátorů ho dávala na první místa. Ale nikdy se nám na Valtických vinných trzích žádné ocenění získat nepodařilo, tak jsme opravdu velmi rádi,“ řekl ředitel Vinařství Mikrosvín Bořek Svoboda.

„Je to mimořádný úspěch, který jsme už měli třikrát, takže si ho velmi vážíme. Naše víno jako cuvée zvítězilo poprvé v historii Valtických vinných trhů, většinou to bývají jen odrůdy,“ dodal Ludvík Budín z Moravína.

Fotogalerie
10 fotografií