Sazenice a semena si pěstitelé vozí hlavně z Itálie a Španělska. „Ve Španělsku se soustředíme na severní část, kde jsou hory a i tam klesají v zimě teploty pod bod mrazu. Co přežije tam, docela spolehlivě roste i tady,“ uvedl Effenberger. Odolným druhem je třeba Trachycarpus fortunei, česky palma konopná, pocházející z Číny. „Bez poškození zvládají teploty kolem minus 12 stupňů Celsia. První z palem tady máme už asi 12 let a bez poškození přežila všechny zimy,“ dodal.

Palem mají v Přibicích přes 70 druhů, což je podle majitele jeden z nejbohatších sortimentů ve střední Evropě. Zajímavostí je třeba Jubea chilská, která je svou výškou a hlavně sílou kmene nejmohutnější palmou v Americe a jednou z nejmohutnějších na světě. „Její plody se dají jíst, ale roste velmi pomalu. Potřebuje ještě tak 15 až 20 let, než vykvete,“ řekl pěstitel. Každoročně plodí třeba palma Butia, která produkuje jedlé, oranžové až žluté plody s chutí podobnou meruňkám, ananasu a banánu.

Květy obsypaný je nyní granátovník, jehož plody dozrají o prázdninách. Úrodu lze očekávat i z fíkovníků nebo čínské datle, jejíž plody jsou podle Effenbergera velice zdravé a chutné. „Dáváme je ochutnat a pak chce rostlinu každý,“ míní. Část zákazníků tvoří zoologické zahrady, muzea či zámky, většinu ale koneční spotřebitelé. Mezi nimi jsou hojně oblíbené třeba olivovníky. Některé v zahradě mají i více než 400 let.

Mnoho rostlin slabší mrazy dobře snáší. V případě silnějších mrazů stačí ty choulostivější přikrýt kvalitní mrazuvzdornou ochranou či je přenést do skleníku. „Klima se mění ve prospěch rostlin, které tady pěstujeme. Jsme v lokalitě, kde extrémně málo prší, což je dobře. Našim rostlinám nedělá zpravidla problém mráz, ale přemokřená půda v zimě. Některé kaktusy vydrží i 20 stupňů mrazu, ale musí být na úplně suchém místě,“ dodal.

V zahradě jsou i dva skleníky. Jeden kaktusový a druhý pro tropické rostliny, kde pěstují maracuji, liči, citrusovníky, banánovníky nebo karambolu. Kromě toho je tam jezírko s koi kapry, z něhož pracovníci zahrady využívají vodu obohacenou o biologický materiál pro zálivku. Trvá až pět hodin a vše se zalévá ručně. Součástí každodenní práce je zametání cest a uklízení napadaného listí. Do zahrady míří nejen zákazníci, ale i turisté. V sobotu se návštěvníkům otevřela při akci víkend otevřených zahrad. Effenberger očekává stovky návštěvníků.

Fotogalerie
16 fotografií