Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrůza v královéhradeckém bazénu: Žena se topila, lidé dál plavali kolem ní

Autor: DH - 
16. května 2019
20:58

Na veřejnost se dostalo šokující video, které obsahuje záběry topící se ženy ve veřejném plaveckém bazénu v Hradci Králové. Starší paní však dlouhou dobu nikdo nepomůže, a to i přes fakt, že kolem ní proplave během chvíle několik lidí. Dramatu netečně přihlíží i několik dětí z plaveckého kroužku. Žena naštěstí přežila.

K incidentu došlo v padesátimetrovém plaveckém bazénu. Na záběrech, které zveřejnila FTV Prima, je patrné, jak tonoucí žena ještě doplave k okraji bazénu, náhle se však přestane hýbat a její tělo jen plave na hladině s ponořenou hlavou.

Krátce poté kolem nehybné ženy proplave muž, a dokonce je na videu patrné, jak se po ní ohlédne. Nic však neudělá a pokračuje dál. Podobně se zachová i několik dalších plavců. Událost sledují i děti z kroužku plavání. Záznam je dlouhý přes dvě minuty a seniorce při něm nikdo nezavolá pomoc.

Ženu nakonec naštěstí lidé vytáhli na břeh a s pomocí defibrilátoru ji resuscitovali zhruba po dobu pěti minut, než dorazila rychlá záchranná služba. Dotyčná jako zázrakem přežila. Lékařům se ji podařilo přivést k vědomí a byla transportována do fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Zástupci královéhradeckého bazénu k incidentu uvedli, že v době události dohlíželi na bazén dva plavčíci. Vzhledem k velikosti a hloubce vodní plochy je to prý dostatečný počet a z jejich strany tak nedošlo k žádnému podcenění. Jiné to už ale je s lidmi, kteří přihlíželi tomu, jak se vedle nich topí seniorka, a nic neudělali.   

„Lidé jsou z různých seriálů a filmů naučení, že když se člověk začne topit, tak mává rukama a potápí se nahoru a dolu,“ popsala pro FTV Prima běžnou a mylnou představu topícího se člověka plavčice Denisa Novotná. „Ve chvíli, kdy mu dochází síly, se přestává pohybovat a nějakým způsobem přestává splývat a na hladině se přestává hýbat,“ uvedla plavčice modelovou situaci, ke které došlo i v tomto konkrétním případě. Podle ní by měl přihlížející ihned zavolat odbornou pomoc.

cododat ( 17. května 2019 14:45 )

Plavčíci sledovali asi spíše mobil.

roka ( 17. května 2019 13:10 )

K hounu.

dietr ( 17. května 2019 12:16 )

a k čemu je tam teda ten plavčík?

poletucha ( 17. května 2019 11:36 )

.....tohle se děje dnes a denně na senior plavání...zkouší si výdrž... chodím x týdně tak vím o čem to je..skáčí šipky?placary! předvádí se jak 15ky .osobně,bych naprosto nereagovala.jsem 66,jo a taky vám může někdo vynadat,že obtěžujete..

Eliana3 ( 17. května 2019 09:47 )

Jeste malickost...pomoc byla rozhodně profe­sional­ni..­.dule­zite je, ze pani prezila.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání