Kde se podle vás obecně dá ušetřit nejvíc peněz?

Ze zkušenosti vím, že nejvíce ušetříme tak, když nebudeme tolik utrácet. Je vhodné si stanovit určitý měsíční limit, kolik můžeme utratit, a tento limit dodržovat. Dále se dá ušetřit na pravidelných platbách (finance, energie, telefon, televize, internet…), ale pozor, tady je nutné nehledět jen na cenu, ale také na to, jaký produkt za své peníze dostávám. Obráceně je také vhodné myslet na to, jak například nějaké peníze vydělat navíc.

Jak ušetřit při nákupu potravin?

Potraviny sice nejsou přímo můj obor, ale při nákupu je dobré mít přesně daný seznam toho, co potřebujeme, a nekupovat nepotřebné. Také jsem se setkal s filozofií, že člověk by měl chodit nakupovat potraviny najedený, nikoli hladový – sníží se tak riziko nákupu potravin, na které máme zrovna chuť. Plusem může být také pořizování potravin v akci, ve velkých balení a podobně. Ušetřit se dá také tak, že potravinami nebudeme zbytečně plýtvat a vše, co nakoupíme, plně využijeme.

Kolik by člověk měl mít naspořeno, aby ho nepřekvapily nečekané výdaje nebo výpadek příjmů?

Doporučená železná rezerva by v ideálním případě měla být ve výši dvou až šestinásobku čistého měsíčního příjmu domácnosti. Jinými slovy je vhodné odkládat 10 % z celkového příjmu domácnosti pro krátkodobou rezervu. Pro dlouhodobou rezervu je pak vhodné odkládat cca 10 až 20 % z celkového příjmu domácnosti.

Vladimír Weiss, finanční poradce a hypoteční specialista ze společnosti Partners
Autor: Partners financial services

Jaká je nejlepší forma spoření?

Jednoznačnou odpověď na tuto otázku bohužel nemám. Pro zvolení vhodného nástroje pro tvoření rezerv je důležité znát účel, jak dlouho chceme peníze odkládat, jaký očekáváme výnos, jaké chceme podstoupit riziko, jaké jsou naše znalosti finančního trhu, jakou máme výchozí situaci a podobně. Pro krátkodobé horizonty (cca do 2 let) je vhodný například spořicí účet. Pro dlouhodobé horizonty je vhodné rozumně investovat (akcie, nemovitosti, dluhopisy).

Existuje nějaký způsob, jak si bezpečně půjčit peníze? Na co si dát pozor, jak nastavit splátky a podobně?

Určitě doporučuji si pohlídat výši splátky. Každý úvěr je tak bezpečný, jak jsme schopni ho splácet. Splátky často velice zatěžují domácí rozpočet, proto by maximální výše měsíčních splátek neměla překročit cca 30 až 40 % příjmu domácnosti, což platí zejména pro úvěry na bydlení.

Myslíte, že jsou půjčky u nebankovních společností nějak rizikovější než ty klasické – bankovní? Hrozí tam větší riziko exekuce nebo tvrdého postupu?

Dobrý den, díky novému zákonu o spotřebitelském úvěru (od 1. 12. 2016) jsou pravidla hry srovnané jak pro bankovní či nebankovní poskytovatele úvěrů. Rozhodující jsou tedy podmínky úvěru: poplatková struktura a úroková sazba. Pořád vedou bankovní instituce, na které se doporučuji primárně zaměřit.

Pokud si nejste jisti, kde si peníze půjčit, vyzkoušejte srovnávač půjček. Ten vám snadno a rychle ukáže tu nejvýhodnější variantu právě pro vás.