28 % Čechů v ohrožení

Podle aktuálních průzkumů si přibližně 28 % Čechů půjčuje peníze rizikovým způsobem. Často také máme více než jednu půjčku. Její průměrná výše činí v České republice asi 45 000 korun. Pokud i vy patříte do kategorie osob, které půjčku vážně zvažují, pak jsou následující řádky určeny primárně vám. Poradíme, na co si dát při výběru půjčky pozor a jak vlastně takový finanční produkt vybírat.

Půjčujte si pouze nezbytnou částku

Potřebujete uhradit fakturu od telefonního operátora anebo nedoplatek na energiích? Využijte pouze takových nabídek, které vám dokážou pomoci odpovídající částkou. Menší částky jsou většinu doménou nebankovních společností. Banky (vyjma těch nízkonákladových) obvykle půjčky do 5 000 Kč neposkytují. Nikdy si nepůjčujte více, než je nezbytně nutné. Vypůjčené peníze neušetříte, ba právě naopak, přijdete i o ně a výsledná částka k navrácení může původní dluh i několikanásobně převýšit.

Sázejte pouze na známé firmy

Je úplně jedno, jestli hledáte malou půjčku před výplatou, potřebujete velký úvěr na auto anebo vybíráte nejvýhodnější spotřebitelský úvěr na rekonstrukci bydlení. Vždy oslovujte pouze známé a ověřené společnosti. Od věci není, pokud zapátráte v internetových fórech a diskuzích, kde se dozvíte spoustu zajímavých informací. Nejcennější je v tomto případě osobní doporučení, pokud ve svém okolí nemáte nikoho, kdo má s půjčkou zkušenosti, budete muset spoléhat sami na sebe a na informace na internetu a sociálních sítích.

Půjčky vzájemně porovnejte

Abyste našli tu nejvýhodnější nabídku, jednotlivé půjčky mezi sebou vzájemně porovnejte. Postačí vám k tomu praktické online srovnávače a kalkulačky. Nejznámější na českém trhu jsou třeba uspory.cz, nebo pujckyhned.cz. Na základě vstupních údajů (výše půjčky, doba splatnosti, specifika apod.) se před vámi otevře nabídka dostupných půjček, obvykle seřazených podle úroku (od nejlevnější, po nejdražší).

Zajímejte se o úrok i hodnotu RPSN

A když už jsme u té ceny, tu neovlivňuje pouze výše úroku, ale zejména hodnota RPSN. Do RPSN se totiž započítávají veškeré náklady, které jsou s danou půjčkou spojené. Jde tak nejen o úroky, ale také o případné poplatky spojené s vedením účtu, schválením úvěru anebo předčasným splacením. Do RPSN se započítává také případné pojištění schopnosti splácet.

Dvakrát čtěte, jednou podepište

Vyžádejte si od vybraných poskytovatelů půjček předsmluvní nabídku, která je zdarma a věřitel vám v ní garantuje domluvenou sazbu. Pokud se pro vybranou půjčku rozhodnete, důkladně si pročtěte smlouvu. Nikdy nepodepisujte něco, čemu nerozumíte. Smlouvu si můžete vyžádat k domácímu pročtení, kde byste měli věnovat pozornost nejen ji, ale také obchodním podmínkám. Pozornost věnujte poznámkám pod čarou, „hvězdičkám“, nápadně malým, ale i velkým písmenům.

Buďte zodpovědní

Pokud jste již smlouvu o půjčce podepsali, peníze načerpali a nyní jste se dostali do situace, kdy nemůžete uhradit další splátku, nestrkejte hlavu do písku. Neprodleně kontaktujte věřitele, spravte jej o své aktuální situaci a domluvte se na dalším postupu. Věřitel vám může nabídnout odklad splátek za jednorázový poplatek anebo nově nastavený splátkový formulář. Počítejte také s tím, že v případě prodlení se splácením vám budou naskakovat nejen úroky, ale také sankce, které ve finále udělají i ze sebevíc výhodného produktu předražený závazek.