„Zařízení jako takové pro nás není nic nového, spolupracujeme v této věci s kriminalistickým ústavem,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk, podle kterého je elektronika jako taková stále stejná. Problémem je však jeho nové využití a zmiňovaná nulová odhalitelnost tohoto „skimmovacího“ zařízení – pokud se tedy zlodějům podaří ho nainstalovat.

Zločinci při takovém počínání totiž musejí navrtat do bankomatu díru a odblokovat mechanické zařízení. To z toho důvodu, že po načtení uspokojivého množství platebních karet uživatelů musejí zloději celé zařízení i s kamerkou opět vytáhnout a toto zařízení by jim v tom bránilo. Systém totiž nefunguje online, čtecí zařízení se musí posléze analyzovat napřímo.

Kradou ze zahraničí

„Posléze dochází k předání celého zařízení do zahraničí, kde již dochází k samotnému výběru peněz z cizích účtů,“ vysvětlil Jan Daněk. Podle něj je nejlepší šancí odhalit nekalé počínání právě během instalace do bankomatu, jako se to povedlo v případě žižkovského případu. Umístění totiž není otázkou několika vteřin, ale trvá desítky minut.

„Obava z toho, že jsou podobně upravené i další bankomaty, je odůvodněná. Takovým způsobem může být napaden jakýkoliv bankomat. Na místě je tedy opravdu důsledná prevence,“ připomněl Jan Daněk.

Policisté již dříve upozornili, že existují dvě efektivní možnosti, jak své peníze uchránit. Jedním z nich je zakrytí ruky při zadávání PIN kódu, bez kterého jsou načtené údaje z karty pro zloděje bezcenné. Druhým způsobem je užívání bankomatů bezkontaktně. Pak se totiž data z karty nedostanou do nepovolaných rukou vůbec.

Fotogalerie
7 fotografií