Když seniorovi přišel mail, že je dědicem 250 tisíc amerických dolarů, zaradoval se. „Peníze měl muž zdědit od svého údajného příbuzného, který žil v Tožské republice v západní Africe,“ uvedla policejní mluvčí Alena Nováčková.

Plzeňský důchodce netušil žádnou špatnost, a tak začal komunikovat s „právním zástupcem“, který prý vyřizoval pozůstalost. „Ten mu sdělil, že dědické řízení bude vyřizovat řádová sestra, na kterou mu předal e-mailovou adresu,“ řekla Nováčková.

To už měli podvodníci seniora v hrsti. „Řádová sestra“ z něj nejprve vytáhla pět tisíc na charitu v Togu. „Poté požadovala bezmála 30 tisíc korun jako poštovné za zaslání platební karty, na které bude jeho dědictví,“ popsala Nováčková s tím, že platební kartu ani své poslané peníze už senior neviděl.

Policisté po podvodnících pátrají. Zároveň ale varují všechny uživatele elektronické pošty, že podvody spáchané prostřednictvím internetu mají vzestupnou tendenci. „Doporučujeme, aby e-maily neotvírali, smazali je, či označili jako spam. A hlavně aby na podobné zprávy nereagovali a vůbec už nic neplatili,“ dodala Nováčková.

VIDEO: Jak na internetu nenaletět.

Video
Video se připravuje ...

Jak nenaletět internetovým podvodníkům. Živě.cz