Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zápach z cigaret? Vyzkoušejte tipy, jak se ho doma účinně zbavit

/
  • (iStock)
    15. dubna 2019 ● 06:00

    Kouříte? Nebo někdo z vašich blízkých? Pak vám to nejspíš doma vůbec nevoní. Nepříjemný zápach se drží v podstatě všude. A zbavit se ho není jednoduché. Máme ale několik tipů, které vám k voňavé domácnosti zas pomohou.

    Ošklivý odér, který vzniká při kouření cigaret nevoní snad nikomu, nepříjemný je i dokonce samotným kuřákům. Ale určitě ho nevnímají tak intenzivně jako ti, co jsou odpůrci tohoto zlozvyku. Pokud sama nejste kuřačka, ale někomu, i třeba výjimečně, dovolíte, aby si u vás zakouřil, zaděláváte si na problém. Stejně tak budete mít co řešit, pokud jste se nastěhovali do bytu po vášnivém kuřákovi. Cigaretový dým se totiž rychle nasákne do všeho. Do tapet, malby, koberce, záclon, polstrování sedačky, a dokonce i do dřevěného nábytku. Ze zakouřené místnosti si navíc kromě zápachu můžete odnést bolesti hlavy nebo pálení oči. Ale také zapáchající oblečení a vlasy, které nejsou opravdu dobrou vizitkou.

    Jak se tedy zápachu zbavit? Vyzkoušejte následující rady…

  • 1.

    Vyhraďte „cigaretovou“ zónu

     

    kouření zápach
    Autor: iStock

    Cigaretovému zápachu je samozřejmě nejlepší předcházet. Pokud se tohoto zlozvyku, který už není v kurzu, nemůžete vy nebo někdo z rodiny zbavit, zkuste aspoň být ohleduplní k ostatním členům a stanovte si pravidla. Třeba tím, že kuřákovi vyhradíte místo, nejlépe tedy mimo byt. Ideální „cigaretovou zónou“ je balkón nebo terasa. Jen pozor ať touto neřestí neotravujete sousedy. Absolutním tabu by mělo být kouření v ložnici nebo v místnostech, kde jsou děti.

  • 2.

    Vyperte vše, co je možné

    kouření zápach
    Autor: iStock

    Jelikož kouř se nejvíce natahuje do textilií, je potřeba vyprat všechny věci, které jdou. Sundejte tedy z oken záclony i závěsy, povlaky ze všech polštářů, přehozy z křesel i sedací soupravy, nezapomeňte na ubrus a ozdobné dečky a všechno hoďte do pračky. To, co se vyprat nedá, odneste do čistírny.

  • 3.

    Ošetřete nábytek

    kouření zápach
    Autor: iStock

    Asi nejefektivnějším a také dlouhodobým řešením je nechat si čalouněný nábytek vyčistit specializovanou firmou. Ta se rovnou postará i třeba o koberce. Pokud se do toho ale chcete pustit sami, doporučuje se omýt slabým octovým roztokem veškerý nábytek. Dřevěný pak vyleštěte speciálním přípravkem se včelím voskem.

  • 4.

    Nezapomeňte na okna

    kouření zápach
    Autor: iStock

    Bohužel také okna jsou pokryta zaprášenou vrstvou, ve které se zápach z cigaret drží. I tentokrát vám pomůže ocet. Sklo dokonale odmastí a dodá mu lesk. Stačí ho nalít do rozprašovače a nastříkat přímo na sklo nebo přilít do vody, kterou pak budete okna umývat.


  • 5.

    Koberce důkladně luxujte

    kouření zápach
    Autor: iStock

    Jak už bylo řečeno, nejideálnější čistění je to hloubkové, které provádějí úklidové firmy. Ale pokud se vám nechce investovat do odborného čištění, alespoň pravidelně a několikrát týdně luxujte. Pokud je zápach už hodně zazžraný v koberci, vemte si na pomoc jedlou sodu, která skvěle absorbuje pachy. Posypte koberec, ale klidně i nábytek a nechte několik hodin usadit. Poté důkladně vysajte vysavačem.


  • 6.

    Pozornost věnujte také žárovkám

    kouření zápach
    Autor: iStock

    Možná by vás to vůbec nenapadlo, ale žárovky jsou doslova magnetem, které přitahují cigaretový kouř. A dost často se na ně při úklidu zapomíná. Navíc, při každém jejich rozsvícení se díky teplu kouřové usazeniny uvolní zpět do vzduchu. Proto, pokud se chcete zápachu opravdu zbavit, důkladně je omývejte a nebo je rovnou vyměňte.


  • 7.

    I stěny bývají načichlé

    kouření zápach
    Autor: iStock

    Jestliže se nastěhovat do bytu po silném kuřákovi, je velmi pravděpodobné, že se cigaretový zápach bude držet i ve stěnách. Oškrábejte omítku a zeď umyjte mýdlovou vodou.


  • 8.

    Osvěžte vzduch

    kouření zápach
    Autor: iStock

    Pokud kuřáka nedonutíte kouřit na balkoně či terase, nezbývá než kouření u otevřeného okna nebo alespoň pravidelné věttrání. Zapáchající místnosti ale lze i několika způsoby osvěžit. Pro krátkodobé řešení (například pokud čekáte návštěvu) můžete použít sprej přímo označený jako pohlcovač pachu. Tyto osvěžovače ale často zápach jen překryjí různými typy více či méně snesitelných vůni, které později vyprchají. Pro dlouhodbější účinek vyzkoušejte tedy jiné, vyzkoušené triky. Pomůže vám například vonná tyčinka nebo hořící svíčka. Plamen totiž dokáže spálit některé aromatické uhlovodíky, které cigaretový kouř obsahuje. Vyzkoušet můžete i rozmístění misek s octem po bytě, rozvěšení pytlíčků s mletou kávou nebo slupky od citrusů, které mají skvělé absorpční vlastnosti.


  • 9.

    Pořiďte si hodně květin

    kouření zápach
    Autor: iStock

    S pohlcováním pachu vám můžou být hodně nápomocné pokojové rostliny. Vzduch zvhlčí a dokážou pohlcovat škodliviny. A které jsou nejlepší volbou? Tchynin jazyk, aloe, juka, dracéna nebo gerbery. Nejlepší rostlinou je však fíkovník, který neutralizuje dým. Pokud umístíte jednu metrovou květinu na deset metrů čtverečních prostoru, zbavíte se většiny škodlivin a zápachu z kouření.

Přidat názor
Počet komentářů: 3

Linkavera: Mínus 20 kg za dva týdny! Bříško zmizí bez poškození zdraví! Potřebujete >>>> www.SlimExtrem.com

(15. 04. 2019 20:27)

karlos107: Zajímalo by mě, jaké IQ má autorka článku ??!! Myslím že se pohybuje v záporných číslech.

(15. 04. 2019 07:52)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy