Film Teroristka, který vznikl v koprodukci České televize, chce s nadsázkou přinést téma morality a občanského aktivismu. Jak se ty poslední roky posouvají hranice arogance a hrubosti, grázlové na všech úrovních cítí, že můžou fakt úplně všechno, protože veřejnost to zase nějak skousne. Normální lidi se přece nebrání. Hrozí však, že jednou to přeženou a někdo se začne chovat jak ta naše učitelka,“ vysvětlil režisér a scénárista Radek Bajgar.

Snímek popisuje příběh učitelky v penzi Marie v podání Ivy Janžurové. Ta celý život vedla žáky ke slušnosti a dobrému chování, ale postupem času zjistí, že na všechny lidi slušný přístup neplatí. Diváci tak ve filmu uvidí morální a myšlenkový vývoj hlavní hrdinky, kterou okolnosti donutí zříct se zásad. To vede k jejímu rozhodnutí zbavit se arogantního podnikatele, kterého hraje Martin Hofmann.

„Film se pohybuje na hranici sociálního dramatu, kdy ona je konfrontovaná s tím, co my všichni ostatní, a snaží se to napřed vyřešit normálně. A když to nejde, tak se to pak vymkne,“ doplnil k tomu Bajgar.

Pro toho jde už o druhou spolupráci s Ivou Janžurovou. Ta hrála již v režisérově debutovém filmu Teorie Tygra. Tehdy ji ovšem musel režisér „uhánět“. V rozhovoru pro Blesk totiž přiznala, že odmítá role, u kterých má pocit, že jí je režiséři nabízí hlavně kvůli jejímu jménu. „To jsem řešila právě i s Radkem Bajgarem při Teorii tygra – on byl ale hrozně vytrvalý, takže po třech schůzkách mě udolal. A nakonec se to vyplatilo – příště pro mě napsal pěknou roli hlavní,“ vysvětlovala herečka.

Bajgar totiž přiznal, že hlavní roli v Teroristce psal Janžurové „na tělo“. Ta tak řešila hlavně jeden problém – ve filmu musí zacházet se zbraní. Pod dohledem instruktora ovšem zvládla i to a s brokovnicí pak na place vypadala jako zkušený střelec. „Akorát je skutečně hodně těžká! Jenom zlomit ji, naládovat a zacvaknout vyžaduje nejen obratnost, ale i velkou sílu,“ popisovala Janžurová Blesku během natáčení.

Přes její objevenou zručnost se zbraněmi ji ovšem v některých scénách musel zastoupit kaskadér. „To, co tam musí ta postava občas odevzdat, je skutečně pro moje kostičky už moc riskantní,“ vysvětlovala při natáčení Janžurová.

Teroristka má v českých kinech premiéru 4. dubna 2019

Video
Video se připravuje ...

Iva Janžurová bude Teroristka: Učitelka na penzi má políčeno na mafiána! Logline

Fotogalerie
17 fotografií