Munici objevili stavaři při výkopových pracích na stavbě jednoho z domů v Novovysočanské ulici dopoledne 1. dubna. „Jedná se pravděpodobně o nález munice dělostřeleckého granátu,“ sdělil pro Blesk.cz mluvčí policie Jan Rybanský.

Na místo vyjeli nejen dvě jednotky hasičů, ale také pyrotechnik, aby výbušninu zajistil. „Pyrotechnik potvrdil, že se skutečně jedná o dělostřelecký granát ráže cirka 30mm pravděpodobně z období 2. světové války, a zajistil ho ke zneškodnění,“ upřesnil hodinu po nálezu Rybanský.

Stavaři dostali krátce před dvanáctou povolení vrátit se ke své práci na místo nálezu. Ulice je průchozí i průjezdná.

Video
Video se připravuje ...

Munice ve Vysočanech David Malík

V minulosti

K obdobnému nálezu policisté a hasiči vyjížděli v polovině března do Stýblovy ulice v Praze 4 na Chodově. Z několika rodinných domů tam tehdy evakuovali kolem 25 obyvatel a z bezpečnostních důvodů uzavřeli okolí nálezu do vzdálenosti 50 metrů. Podle policistů se tam našel německý dělostřelecký granát Flak z druhé světové války. 

I více než 70 let po skončení druhé světové války nejsou nálezy munice v Česku výjimečné. Často se to stává právě při výkopech jako dnes nebo při práci na poli, někdy na munici narazí takzvaní hledači pokladů s detektory kovu. Pyrotechnici musí bezpečně zlikvidovat granáty, miny či další nalezené střelivo.

Fotogalerie
7 fotografií