Festival vznikal s jasným poselstvím: zdůraznit význam vzpomínek pamětníků na určité životní příběhy, které jsou pak formou vyprávění či divadelních představení prezentovány mezigeneračnímu publiku. Jeho výstupem jsou pak různá vyprávění, besedy, interaktivní workshopy a hlavně divadelní představení.

„Festival pro mě po umělecké i odborné stránce splnil očekávání,“ sdělila autorka projektu Hana Strejčková z neziskové organizace FysioART. „Zdá se mi neuvěřitelné, že v době adventní lidé vážili cestu na Chodov dokonce ze severu Čech nebo Moravy. Je to zároveň povzbuzením a výzvou rozvíjet různé techniky reminiscenčních metod, zejména u nejpotřebnějších – seniorů, upoutaných na lůžko,“ dodává s tím, že především díky takovým celý projekt za podpory Prahy 11 vznikl.

Lepší dříve, než později

Pomyslným vrcholem MEMOfestivalu se pak stal křest knihy 222 a 2 příběhy 20. století, kterou sepsala právě Hana Strejčková. „Já jsem si uvědomil, že když jsem byl mladý, neptal jsem se svých rodičů na jejich příběhy. Později, když jsem se začal zajímat o svoje kořeny, nebylo už se koho zeptat,“ uvedl při té příležitosti ředitel Vinohradského divadla a zároveň kmotr knihy Tomáš Töpfer.