Zemřela zřejmě vůbec nejstarší česká herečka Žofie Trnková. Na svém facebookovém profilu to oznámila Herecká asociace, jejíž byla zesnulá herečka dlouholetou členkou. A také nejstarší, vždyť 14. dubna by jí bylo 104 let a už v roce 2015 se tak stala vůbec první českou herečkou, která se dožila 100 let.

Parte k úmrtí herečky Žofie Trnkové
Autor: Herecká asociace

Podle informací Herecké asociace Žofie Trnková nejprve jezdila po republice v Bittlově kočovné společnosti, později se stala členkou Vesnického divadla Jindřicha Plachty, nakonec strávila řadu sezon v Horáckém divadle Jihlava. I po konci herecké kariéry se milované práci věnovala dál – pracovala jako nápověda v Městském divadle v Kolíně.

Poslední roky žila v domově pro seniory nedaleko Prahy, kde jí při příležitosti stého jubilea Herecká asociace vystrojila malou, ale důstojnou oslavu. „Paní Trnková spontánně komunikovala, společně se svou dcerou vzpomínala na to pěkné u divadla a z dárků a naší pozornosti se upřímně radovala. Byl jsem pyšný na to, že jsem měl tu čest pobýt se stoletou herečkou,“ vzpomínal v Divadelních novinách Jiří Hromada, dnes už bývalý ředitel asociace.

Rodina se rozhodla pro rozloučení v úzkém kruhu rodinném.