Vedení radnice Prahy 6 nečekalo, že hned po přestřihnutí slavností stuhy se budou obávat o bezpečí nadšených dětí. Jeden z několika stromů v blízkosti nového objektu mateřské školky se totiž nebezpečně nakláněl směrem k novostavbě. Půda pod stromem pomalu praskala a hrozilo vyvrácení.

Přítomní zastupitelé radnice Prahy 6 proto ihned nechali zavolat pracovníky, kteří strom prosekali a zabránili tak neštěstí. Ve školce mezitím řádily desítky dětí. Po třech letech se otevřela nová dvoutřídní montessori mateřská školka ve Vokovicích pro šedesát dětí. Samotná výstavba trvala necelý rok.

Zelená střecha

„Vokovická školka je první a jediná školka v Praze 6, co má zelenou střechu. Reagujeme tak na dnešní trendy a zeleň přispívá k boji s klimatickou změnou,“ říká starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a dodává: „Zeleň na střeše je téměř bezúdržbová a jen občas se bude kontrolovat,“ řekl o novince Kolář.

Praha 6 se již dlouhodobě snaží stavět nové školky a rozšiřovat místa v těch stávajících. Podle Marie Kubíkové (ODS), radní pro školství Prahy 6, by měla v sousedství nové školky vzniknout v dalších letech hned další budova na místě staré mateřské školky. Původní objekt je z roku 1936 a nestačí dnešním standardům. V tuto chvíli probíhá proces stavebního povolení.

Dlouhé čekání

Pro mnohé rodiče z Prahy se blíží květen, kdy se posílají přihlášky do školek. V hlavním městě je celkem 405 mateřských školek, z nichž přes 10 % zařízení je soukromých. Do veřejných školek musí rodiče podat přihlášku a mnohdy na odpověď dlouho čekají: „Všechny veřejné školky v Praze se musí vypořádat s odvoláními. Od května musí mnohdy čekat až do srpna, než se dozví, jestli je jejich dítě přijaté,“ komentuje situaci Kubíková.

Video
Video se připravuje ...

Ve Vokovicích otevřeli novou školku. Málem na ni spadl strom. MČ Praha 6

V Praze 6 je podle ní dostatek kapacit pro všechny děti. Minulý rok byly přijaté všechny tříleté děti a stejně to bude i letos. Ve školkách v městské části byly na přelomu let 2017/2018 necelé tři tisíce dětí. 

Fotogalerie
18 fotografií