Třetí městská část je přímo proslulá »zaminovanými« chodníky a trávníky psími exkrementy. Procházka ulicí se vztyčenou hlavou a upřeným pohledem na mraky na nebi se tady nevyplácí. Riskujete totiž našlápnutí nejednoho výkalu. A právě s tím se teď rozhodla zatočit radnice Prahy 3. „Roky se tady nic nemění. Já si pořizuji vlastní sáčky. Kdyby to dělali všichni, máme po problému,“ zoufal si místní obyvatel Karel, který patří k těm uvědomělejším majitelům psa.

Obyvatelé si rozhodnou

Výmluvy, že nemají pejskaři do čeho sbírat psí výkaly, budou brzy zbytečné. „V březnu ‚odstartujeme‘ celou akci anketou mezi občany, ve které budeme chtít zjistit, kde jim zásobníky na pytlíky chybí a kde by tedy přivítali jejich nainstalování,“ prozradila pro Blesk.cz tisková mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková.

Video
Video se připravuje ...

Boj s psími exkrementy nezabral. Žižkov je plný hovínek Eva Fornálová

Už nyní objevíte ve třetí městské části na 316 odpadkových košů na exkrementy. Kolik jich přibude, ale radnice rozmyšleno nemá. „V dubnu dojde k vyhodnocení ankety a ke zvážení, na kterých místech budou následně zásobníky doinstalovány. Kolik jich nakonec bude, kde a kolik to bude stát, se bude odvíjet právě od výsledků ankety,“ doplnila Luňáčková.

Přísnější pokuty!

Tím boj s hnědými kupkami nekončí. Podle starosty Prahy 3 se nezodpovědní páníčci mohou „těšit“ na tvrdší tresty. „Vedení městské policie nám přislíbilo pomoc,“ informoval starosta Jiří Ptáček (TOP09) na facebooku. Z původních sta korun by se tak mělo tohle znečištění trestat pokutou, která dosahuje až dvou tisíc korun. „Teoreticky mohou udělit až 10 tisíc,“ informoval Ptáček. Pokutu přitom dostanou pejskaři nejen za ponechání hromádky na chodníku, ale také u stromu či na trávníku.

V neposlední řadě radnice slibuje i posílení úklidu ulic. O jak velké navýšení se bude jednat, však nesdělila.

Fotogalerie
21 fotografií