Ostrava by se mohla dočkat své tzv. černé kostky. Projekt z roku 2004 by se konečně mohl začít realizovat. V září 2020 by kraj chtěl vyhlásit soutěž na zhotovitele stavby. Stavět by se mohlo na jaře 2021, dokončeno by mohlo být 2023.

Kraj oslovil původní tvůrce kostky, aby aktualizovali projekt v návaznosti na stavby v okolí. V této nové budově by po dokončení měla sídlit vědecká knihovna.

Nový projekt za 50 milionů

Původní projekt už byl zastaralý, musí se proto přepracovat. Z 80 procent bude zcela nový. Kraj za projekt dá padesát milionů. „Jsou nové normy, nový stavební program, nové požadavky i z naší strany. Zůstává pouze skelet, základní parametry a samotný nápad. Všechny ostatní věci se musí udělat znovu,“ říká náměstek hejtmana pro kulturu Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Studie by měla zohlednit nové technologie. Mezi nové požadavky patří nástroje k digitalizaci knih nebo odkyselování. „Rada schválila zakázku na aktualizaci projektové dokumentace, která je nezbytná pro územní rozhodnutí a nové stavební povolení. V březnu by měla být předložena zastupitelstvu studie,“ komentoval náměstek Curylo.

Největší investice v historii kraje

Architekti se museli zavázat, že celý projekt nebude dražší, než bylo původně plánováno. Odhadované náklady jsou 1,35 miliardy korun. „Je to zatím odhad, studie to má zpřesnit. Potom se zastupitelstvo rozhodne, jestli má smysl pokračovat,“ řekl náměstek Curylo.

Kraj podepsal memorandum o financování projektu. Osm set milionů půjde z kasy Ministerstva kultury, čtyři sta milionů z kraje, stopadesát milionů bude platit město Ostrava. Pod knihovnou vzniknou i garáže, dostatek parkovacích míst má zajistit stavba dalšího parkovacího domu.

Nový parkovací dům „Na Jízdárně“

Černá kostka se bude nacházet na pozemku, kde je dnes velké parkoviště. Problém s úbytkem parkovacích míst by měl vyřešit parkovací dům. Ten by se měl nacházet v prostoru, který svírají ulice 28. října a Na Jízdárně.

Hotový by měl být o rok dříve než knihovna. „Bude se stavět nový nadzemní parkovací dům, který by měl kompenzovat výpadek parkovacích míst, které zahrne nová černá kostka, to znamená parkování naproti Domu kultury,“ informoval náměstek Curylo.

V novém parkovacím domě by mohlo parkovat šest set až sedm set aut. Parkování ale nejspíše bude zpoplatněno, pro místní možná se slevou. „Financované by to mělo být z rozpočtu města Ostravy, Moravskoslezského kraje a developerem. Chtěli bychom realizovat PPP projekt (pozn. red. vstup soukromého investora do projektu financovaného i z veřejných peněz),“ dodal Lukáš Curylo.

VIDEO: 1. náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo hovoří o výstavbě tzv. černé kostky a parkovacího domu.

Video
Video se připravuje ...

1. náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo hovoří o výstavbě "Černé kostky" a parkovacího domu Lukáš Havran, Blesk