Lávka pro pěší v Praze-Troji nebyla v dobrém stavu, ale havarijní podle ředitele městské Technické správy komunikací Petra Smolky nebyla. Indicie technického problému podle něj neexistovaly. Jenže 2. prosince 2017 se zničehonic zřítila a při pádu byli zraněni celkem čtyři lidé. Dva muži ve věku 34 a 43 let a třiašedesátiletá žena a šedesátiletý muž. Starší ze zraněných se navíc potýkají s trvalými následky.

Bývalá rada pod vedením Adriany Krnáčové (ANO) ještě 5. prosince 2017 schválila jednorázovou finanční výpomoc v hodnotě 50 tisíc korun: „Příspěvek má sloužit jako rychlá pomoc v prvních nejsložitějších dnech po nešťastné události. Jakmile se zranění budou cítit trochu lépe a pomine ten prvotní šok, vedení města plánuje je navštívit a nabídnout jim další případnou pomoc,“ sliboval zastupitel Patrik Nacher (ANO). Jenže od té doby neviděly oběti pádu Trojské lávky ani korunu navíc.

Hledá se viník

Na vině je podle všech účastníků stále trvající vyšetřování policie. Dokud nebude nalezen viník, nemůžou být zranění vyplacení. Na obdobné nehody je pražská Technická správa komunikací, která měla ve správě lávku, pojištěná: „Technická správa komunikací je pojištěna na případy, kdy by sama způsobila škodu. Ale v tomto případě není určeno, kdo tu škodu způsobil, což je pro pojišťovnu klíčové,“ říká mluvčí Barbora Lišková.

Brzy se dočkají

V půlce prosince sdělil pro Blesk.cz primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti), že se o předběžném odškodnění jedná: „Aby se nečekalo na závěry vyšetřování, tak probíhá jednání, které by mělo vyústit v to, že poškození dostanou peníze dříve,“ komentoval vývoj.

Na začátku nového roku získal Blesk.cz informaci, že jednání jsou u konce a oběti dostanou kompenzaci. „Během začátku roku budou oběti pádu Trojské lávky odškodněné. Konkrétní podrobnosti ale nemůžeme zatím sdělit, vzhledem ke stále probíhajícím jednáním,“ prozradila radní hlavního města pro oblast legislativy Hana Kordová Marvanová (za STAN/Spojené síly pro Prahu).

Fotogalerie
19 fotografií