Nejenom Stínadla mají svá tajemství. Na smutnou událost z 27. května 2015 upomíná nedaleko pověstné sochy maršála Koněva deska s básní. Její slova dávají tušit, že se tu stala velká nehoda: „nikdo by tě nenahradil, kdyby tramvaj nebrzdila,“ končí krátký text.

V květnu před necelými čtyřmi roky došlo na ulici Jugoslávských partyzánů k hrozivé srážce. Tehdy slečna Šárka přejížděla na kole přechod, automobil jí zastavil, ale nevšimla si blížící se tramvaje. Ta do ní ve vysoké rychlosti narazila a podle některých svědků letěla vzduchem i patnáct metrů.

Druhý život

Později na místě nehody visela na stromě pánvička a ještě později vznikla i památní deska. Místní začali pátrat po jejím tajemství a okruh hledání se rozšířil i na facebook. Postupně se podařilo celý příběh díky svědkům rozuzlit.

Podle uživatelky Majky skončila hrozivá nehoda dobře a Šárka nezemřela: „Pánvička symbolizuje její rozlámanou pánev. Jestli za ni mohu mluvit, má se fajn, i když těch pár měsíců v nemocnici jí jistě nebylo hej,“ prozradila kamarádka. Podle Jiřího si pobyla v nemocnici zhruba tři měsíce a dnes je maminkou.

Zničené kolo, které Šárku katapultovalo, dostalo druhý život a stala se z něj kovová socha zobrazující běžící lišku na plotě dětského hřiště. O celém zážitku pak vznikla dětská mikrokniha „ Na dlouhou trať“, v níž se Šárčiny končetiny rozutečou po světě a vrátí zpátky. A všichni, kdo odhalili tajemství „pánvičkového“ památníku, se teď raději dvakrát rozhlížejí přes přechod u sochy maršála Koněva.

Fotogalerie
10 fotografií