Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prolhaná nejstarší žena světa? Místo 122 let se zřejmě nedožila ani stovky

Autor: Mii - 
3. ledna 2019
22:00

Francouzka Jeanne Calmentová, která zatím drží titul nejstarší ženy světa, ve skutečnosti nebyla osobou s nejdelším doložitelným životem. Říká to alespoň ruský matematik a vědec Nikolaj Zak, který prozkoumal archivy ve městě, kde Calmentová žila. Podle něj se místo 122 let dožila „pouhých“ 99 let, jak informuje agentura AFP.

Zak, který je členem prestižního přírodovědného společenství Moskevské univerzity, svá zjištění popsal ve studii nazvané Jeanne Calmentová: Tajemství dlouhověkosti.

Místo tipů co konzumovat a jak žít, aby se člověk dožil vysokého věku, v ní ale popisuje, jak dcera Calmentové ukradla identitu své matky a díky tomu je ženě přisuzovaný tak vysoký věk. Matematik to zjistil z archivů, biografií a fotografií města Arles na jihu Francie, kde Calmentová žila a zemřela. Pomáhal mu při tom gerontolog Valerij Novoselov, který se rovněž domnívá, že věk Calmentové byl podvod. Žena zemřela v roce 1997.

„Analýza těchto dokumentů mě přivedla k přesvědčení, že dcera Jeanne Calmentové, Yvonne, převzala její identitu,“ uvedl Zak.

Yvonne měla podle francouzských archivů zemřít v roce 1934. Zak se ovšem domnívá, že tehdy naopak zemřela její matka Jeanne a Yvonne si vypůjčila její identitu, aby se vyhnula placení vysoké daně dědické. Když proto zemřela v roce 1997, nebylo jí 122 let, ale ve skutečnosti 99 let – stále úctyhodný věk, ovšem zdaleka ne světový rekord.

Novoselov dodal, že vždycky měl pochybnosti, zda je příběh věku Calmentové pravdivý. Podle něj se pohybovala bez pomoci a neměla žádné známky stařecké demence, což je u člověka přes sto let značně neobvyklé.

Těla matky a dcery budou exhumována

Jean-Marine Robinová, francouzská demografka a gerontoložka, která pomáhala Guinessově knize rekordů verifikovat věk Calmentové, v reakci na Zakovo zjištění uvedla, že nikdy neměla žádné pochybnosti, že by záznamy o Calmentové byly nepravdivé.

Přesto společně s Nicolaes Brouardem, šéfem Francouzského institutu pro demografická studia, nařídila exhumaci těl Jeanne a Yvonne, aby se zjistilo, zda má Zak pravdu.

Pokud se ukáže, že Yvonne přece jen ukradla identitu své matky, nejstarší ženou historie se stane Američanka Sarah Knaussová, která zemřela v roce 1999 ve věku 119 let.

Zobrazit celou diskusi