Kastelán byl viněn, že nechal zničit 58 obrazů od 39 umělců ze šesti zemí v hodnotě 4,6 milionu korun. Soud ho ale nakonec uznal vinným ze zničení „jen“ 45 obrazů, které znalci odhadli na 3,45 milionu korun.

Mezi poškozenými je například i bývalý kandidát na prezidenta republiky Vladimír Franz (59). Ten přišel o dva obrazy v celkové hodnotě 240 tisíc korun.

Jak od malého dítěte

„Podle výpovědi zaměstnanců zámku udělil obžalovaný pokyn ke zničení obrazů v roce 2011 tak, že měli vyřezat plátna z rámů. Některé obrazy vzniklé už v letech 1992 až 1996 nebyly vytvořeny na plátnech. Lze mu tak prokázat zničení obrazů vzniklých jen na sympoziích v letech 2001 až 2005,“ vysvětlila soudkyně Helena Slunská snížení rozsahu obvinění.

Vyčíslená částka škody podle soudkyně odpovídá. „Nelze vzít v potaz vyjádření zaměstnanců zámku, že se jednalo o čmáranice, které vypadaly, že je vytvořilo malé dítě. Moderní umění má mnoho podob a hodnotu potvrdil znalecký posudek,“ dodala soudkyně.


Náhradu musí žádat jinde

Michal T. se vynesení rozsudku nezúčastnil. Jeho právní zástupce nebyl s verdiktem spokojen. „Své připomínky zašleme písemnou formou,“ uvedl obhájce Tomáš Cimbota. Státní zástupce Jiří Zemek naopak považoval trest za přiměřený.

Otázkou zůstává, zda se poškození umělci dočkají náhrady škody. Soudkyně je totiž odkázala na jiné soudní řízení. „Náhrada škody nemohla být v tomto případě zahrnuta do rozsudku, neboť nebylo zřejmé, kdo byl vlastníkem obrazů, zda samotní umělci, či organizátor sympozia,“ vysvětlila soudkyně.

VIDEO: Ke zničení obrazů se vyjádřil i organizátor sympozií Jan Pospíšil.


Fotogalerie
9 fotografií