Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jeden mrtvý a tři pobodaní v Melbourne. Policie nevylučuje teror, útočníka zastřelila

Autor: ČTK - 
9. listopadu 2018
11:01

Útočník původem ze Somálska, který byl známý australským tajným službám, dnes v centru Melbourne zabil jednoho člověka a další dva zranil. Policisté, kteří dorazili na místo činu, muže ozbrojeného nožem postřelili do hrudníku. Útočník později těžkému zranění v nemocnici podlehl a policie oznámila, že incident vyšetřuje jako teroristický čin.

K útoku se prostřednictvím propagandistické agentury Amak přihlásila teroristická skupina Islámský stát (IS), žádné důkazy pro své tvrzení ale neposkytla.

Policejní komisař státu Viktorie Graham Ashton prohlásil, že po násilném činu v druhém největším australském městě nehrozí veřejnosti zvýšené nebezpečí, policie však zahájila protiteroristické vyšetřování.

Podle agentury AFP v autě, kterým útočník na místo činu dorazil a které následně začalo hořet, byly plynové láhve. Původně australské úřady uváděly, že případ za terorismus nepovažují.

Incident se stal na rušné ulici Bourke v centru města odpoledne místního času (v noci na dnešek SEČ). Podle australských sdělovacích prostředků jel nejprve muž dodávkou proti obchodnímu domu. Automobil začal hořet a muž, který z něj vyběhl, se pokoušel bodat nožem do lidí okolo. Jeden člověk se mu snažil zabránit v pohybu nákupním vozíkem. Muž se pak s nožem vrhl na policisty.

Dnešní incident se stal na stejné ulici, kde loni v lednu najel řidič autem do chodců. Zabil šest lidí, dalších asi 30 zranil. Nešlo tehdy o teroristický čin; útočník byl identifikován jako člověk s mentální poruchou.

Policejní komisař Ashton řekl, že úřady zváží, zda v souvislosti s dnešním útokem posílí bezpečnostní opatření během akcí při příležitosti nedělního Dne válečných veteránů a při dalších veřejných událostech.

Video  Při útoku v Melbourne zahynul člověk, 3 lidé byli zraněni  - Twiter/ABC Melbourne
Video se připravuje ...

 

 

 

 

 

mandat ( 10. listopadu 2018 09:47 )

Ten obr urcite neni ze Somalska,mozna tam zil,ale pochazi z jine zeme.Somalci jsou neco jako Vietnamci,male trasoritky,max. 165cm,tak tenhle urcite Somalec neni.Mozna je z Tanzanie nebo Sudanu.Uz se k utoku prihlasil IS, tak to byl teror.A to je zacatek, par jich uz mate i v CR.

spliny ( 9. listopadu 2018 12:23 )

Do čmoudů by se mělo rovnou bez milosti střílet pokud si začne!!!!!!!!!! Doby.t.ek vraždící nekulturní,pryč s nimi.

johanvonbahnhof ( 9. listopadu 2018 11:09 )

Místo toho, aby ho na místě odpráskli, jak prašivýho..., tak s ním ještě šermují, aby je taky pobodal. Ta chuť zachraňovat i to, co je nezachranitelné je už k pláči nikoliv k smíchu!

asijo ( 9. listopadu 2018 08:52 )

Multikulturní obohacení,co na to sluníčkáři,zakážete takové zprávy zveřejňovat,nebo pro něco uděláte?

mandat ( 9. listopadu 2018 08:37 )

V anglii se jiz pise, ze to byl muslim, tak slo o teroristicky utok.Je to pro ne typicke,pobodaji neverici v zemi,kde udajne hledaji bezpeci a sami ohrozuji sve okoli.Je to postavene na hlavu.A takovych magoru chce Merkel dotahnout do Evropy kolem 192 milionu,kdyz se podespise smlouva O globalnich paktech.

Zobrazit celou diskusi