Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Melbourne najel muž úmyslně do chodců, další ho točil. Zranili 19 lidí

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, všm - 
21. prosince 2017
17:02

Devatenáct lidí ve čtvrtek utrpělo zranění, když do davu v centru australského města Melbourne najel terénní vůz. Podle policie šlo o záměrný čin, avšak zatím není důvod se domnívat, že by se jednalo o terorismus. Řidiče, jímž je Australan afghánského původu, a dalšího muže policisté zadrželi. Motiv činu řidiče, který je podle všeho duševně nemocný, zatím jasný není.

Vůz najel do lidí na rohu Elizabeth Street a Flinders Street krátce před pátou hodinou odpolední místního času (před sedmou ráno českého času). Policie původně informovala o 14 zraněných, premiér státu Viktorie Daniel Andrews později oznámil, že do nemocnic muselo být převezeno 19 osob. Čtyři z nich jsou ve vážném stavu, včetně dítěte v předškolním věku, jež utrpělo zranění hlavy, uvedla australská média.

Dvaatřicetiletý řidič vozu je podle policie Australan afghánského původu. Je zřejmě psychicky nemocný a je drogově závislý. „Pokud je nám známo, podstupuje léčbu duševní choroby,“ prohlásil policejní komisař státu Viktorie Shane Patton. Podle Pattona byl dotyčný znám policii kvůli dopravním přestupkům a „méně závažným trestným činům“. „Nemáme v tuto chvíli žádné důkazy či tajné informace, které by naznačovaly spojení jeho činu s terorismem,“ uvedl Patton k najíždění řidiče do chodců.

Policisté zadrželi také druhého podezřelého, který si incident natáčel na mobilní telefon a který měl u sebe v batohu tři nože. Policie vyšetřuje, jestli byl mladík (24) do útoku nějak zapleten. „V této fázi vyšetřování nepředpokládáme, že by tomu tak bylo,“ řekl policista Patton.

Podle svědků, s nimiž hovořila australská televize ABC, vjelo auto do davu rychlostí 80 až 100 kilometrů za hodinu a řidič vůbec nezpomaloval. Místo bylo plné chodců, mnozí z nich byli na předvánočních nákupech.

Na prvních snímcích z místa je vidět několik lidí ležících na zemi poblíž bílého auta. Jedna svědkyně místní rozhlasové stanici 3AV řekla, že auto „kosilo lidi a ostatní se rozutekli.“ Policie požádala občany, aby k místu nechodili.

V Austrálii najelo SUV do lidí. V Austrálii najelo SUV do lidí. | Reuters

Jeden muž sdělil stanici, že auto projelo na červenou a narazilo do chodců na přechodu. „Lidé létali vzduchem, leželi všude.“ Celý incident trval zhruba 15 vteřin. Další svědci uvedli, že slyšeli duté nárazy, jak auto naráželo do chodců.

V Melbourne postavili zhruba 140 překážek

Zatímco federální a státní policie a bezpečnostních agentury pracují společně na zajištění místa činu a vyšetřování tohoto šokujícího incidentu, v myšlenkách a motlitbách jsme s oběťmi a záchranáři, kteří je ošetřují,“ napsal na twitteru australský premiér Malcolm Turnbull.

Hlavní ulice australských měst jsou tento týden plné lidí na předvánočních nákupech. V Melbourne bylo v centu města postaveno zhruba 140 betonových překážek a bezpečnostní barikády nainstalovalo na hlavních pěších třídách i město Sydney. Úřady podobná opatření přijaly po útocích v Evropě i Spojených státech, uvedla agentura Reuters.

Australská média připomínají, že dnešní incident se stal nedaleko místa, kde v Melbourne v lednu v podobné situaci přišli o život čtyři lidé a přes 20 osob bylo zraněno. Podle policie tehdy nešlo o teroristický útok, ale přesto po této události byla ve městech zpřísněna bezpečnostní opatření na pěších zónách.

Záběry z místa činu

gabreta ( 21. prosince 2017 22:03 )

Australan afghánského původu? Já jsem si hned myslel, že to byl duševně nemocný chudák!!

ellenic ( 21. prosince 2017 19:14 )

Afghánec najede tereňákem do davu lidí, druhý magor ho přitom natáčí, a ono není jasné, zda to je teroristický čin . Ne, to bylo přání k narozeninám. Bože, jak dlouho nás ještě budou přesvědčovat, jak jsou někteří primitivové vlastně lidumilní .

jiri.k ( 21. prosince 2017 13:30 )

To, že byl duševně nemocný je jasné, ostatně stejně na tom jsou všichni muslimové bez rozdílu. Vyznávat tak tragickou pavíru je už samo o sobě duševní nemoc.

senil666 ( 21. prosince 2017 11:20 )

Stavím se, že se časem zjistí, že u toho křičel Alláhu Akbar. A že se nakonec ukáže, že útočník patří k jednomu velcie mírumilovnému světovému náboženství. Nebo jsem jenom paranoidní? http://www.epshark.cz/clanek/237/allahu-akbar-islamsky-bojovy-pokrik

sores ( 21. prosince 2017 11:02 )

To je dobře ať čmoudi útočí denně! kdy už si politici konečně uvědomí co napáchali že berou čmoudi líné a vraždící k sobě??? Ještě je podporují a za nic dostávají prachy!Unie je největší sv.i.ně ty ať čmoudi zavraždí a ne nevinné lidi.Umí než šu.ka.t, zabíjet a znásilňovat!!

Zobrazit celou diskusi