Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pokus o útok na letadlo: Džihadisté chtěli použít bombu v mlýnku na maso

Autor: Mii - 
31. července 2017
17:50

Čtyři muži australsko-libanonské národnosti, které policie v sobotu zatkla při raziích na předměstích Sydney a kteří připravovali teroristický útok na letadlo, chtěli použít bombu ukrytou v kuchyňském náčiní, jako je mlýnek na maso. Přemýšleli i nad jedovatým plynem. Oznámila to australská policie.

Policie muže - dva otce a dva syny - v návaznosti na to obžalovala z přípravy teroristického útoku. Při domovní prohlídce u nich našla v odpadkovém koši lístek s číslem spoje z Jakarty do Sydney, ale není jisté, zda plánovali zaútočit na tento konkrétní let.

Podle serveru Daily Telegraph policie také zjistila, že improvizované výbušné zařízení, které útočníci plánovali použít, chtěli skrýt do kuchyňského spotřebiče, s největší pravděpodobností do mlýnku na maso. Policie jej zabavila společně s nástavcem na tvorbu klobás. Vedle toho si protiteroristická jednotka odnesla dva telefony, iPad, ručně psané vzkazy, poznávací značku, doklady o pojištění, SIM karty a materiál určený k výrobě špinavé bomby.

Jiné zdroje deníku The Australian sdělily, že útočníci přemýšleli o otrávení cestujících. Zabavené zařízení bylo podle nich schopné i rozprašovat plyn na bázi síry, který by zabil všechny lidi na palubě. Policie dodala, že plánovaný útok byl inspirovaný islamisty z Blízkého východu. Více informací odmítla sdělit s tím, že je třeba další vyšetřování.

Zvýšená ostraha na australských letištích

Australané k protiteroristické razii přistoupili po informacích od zámořských tajných služeb, podle kterých se muži chystali zaútočit na komerční letadlo. Tvrdily, že muže zřejmě někdo k útoku navádí.

Jak přežít teroristický útok? Radí expert Šándor:

Australská strana tuto informaci nepotvrdila, ani nevyvrátila. Australský premiér Malcolm Turnbull nicméně sdělil, že „v době internetu, sociálních sítí a komunikačních aplikací Sýrie není daleko od Sydney“. Zároveň dodal, že hrozba teroristického útoku je stále velká a tajné složky mají ještě spoustu práce.

Ostraha na všech australských letištích byla v reakci na razii posílena. Všem cestujícím bylo doporučeno, aby si vyhradili na bezpečnostní kontroly více času než dříve, minimálně dvě hodiny.

barracuda.sro ( 31. července 2017 18:11 )

Takže Libanonský" MUSLIMSKÝ PRASATA" s Australským občanstvím !! Co víc dodat !!

Zobrazit celou diskusi