Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Barborka (†2) zemřela po pádu z vlaku: Soud zprostil viny průvodčí a vlakvedoucí

Autor: ČTK, dce - 
25. října 2018
12:16

Smrt Barborky (†2), která v červenci 2016 zemřela po pádu z vlaku, ve čtvrtek opět řešil olomoucký krajský soud. Ten zprostil vlakvedoucí Jarmilu S. a průvodčí Janu S. viny za tragickou nehodu. Okresní soud je původně potrestal za usmrcení z nedbalosti podmíněným trestem 18 měsíců s dvouletou zkušební dobou. Krajský soud ovšem zpochybnil prokázání viny dvou obžalovaných žen.

Ženám hrozilo až šest let vězení. Nesouhlasily s vinou ani trestem, u soudu ve čtvrtek prostřednictvím obhájců žádaly zproštění. Okresní soud jim kladl za vinu, že vlak vyjel z olomoucké stanice s nedovřenými dveřmi, ze kterých později dítě vypadlo. Podle odvolacího krajského soudu však není jednoznačně prokázáno, že za tragédii nesou odpovědnost obžalované. Nejde tak o trestný čin.

"Moje klientka za tragédii odpovědnost nenese, neviděla nastupovat posledního cestujícího, a neměla tak důvod jít a zkontrolovat tyto dveře," uvedla obhájkyně Jany S. Podle obhájce Jarmily S. nebylo v silách vlakové čety zcela jednoznačně zajistit, že dveře budou skutečně zavřené. "Fyzicky a technicky to možné nebylo," doplnil obhájce.

Neštěstí se stalo na trase z Luhačovic do Prahy v červenci 2016. Holčička po pádu z vlaku na místě zemřela. České dráhy, které se s rodinou vyrovnaly mimosoudně, poté zavedly opatření, aby podobné tragédii zabránily. Policisté při vyšetřování uvedli, že kdyby se tragédie stala později, mohly být obviněny jako právnická osoba také České dráhy. V době tragédie to neumožňoval právní řád.

petram11 ( 26. října 2018 09:26 )

Krajský soud rozhodl velice dobře. Proč by měly odpovídat za dítě vlakvedoucí s průvodčí? Za dítě v první radě odpovídá rodič! Co dělali rodiče v tu chvíli? Ty ženy neměly na starost pečování o dítě po dobu cestování vlakem. Nevím, proč by teda za to měly být odsouzené.

majojo ( 25. října 2018 18:18 )

Má to cenu vůbec se soudit o takovéhle prkotiny? Lékaři nepochybili, dráhy nepochybily, vůbec nikdo nepochybil. A na konci řetězce bývá mrtvé dítě a obvinění rodičů.

bibijana ( 25. října 2018 18:11 )

Kdybych byla na místě těch obviněných žen, tak bych to psychicky nezvládla. Být obviněná jako slušná a bezúhonná žena ze smrti dítěte, tak to je hrůza.Zažily si očistec na zemi,taky je to vzalo.Byl to pro ně úděsný zážitek, který se jim až do smrti bude vracet.Snažte se to vytěsnit z hlavy.Zkrátka - poručte to mozku. U mě to zabírá.

kapturek ( 25. října 2018 18:03 )

nikde neni psano co delala matka nebo clovek ktery s ditetem jel, taky mam dvouleteho syna a uz jen mimo zahradu za nim clovek musi vsude chodit protoze co dela , kde vsude strka ruce nebo leze je silene, takze v prvni rade je otazka co delala ta osoba ktera za dite zodpovidala

Monikay ( 25. října 2018 17:42 )

Když se to vezme hodně tvrdě tak to vlastně zapříčinil ten člověk co vběhl do dveří na poslední chvíli a znemožnil jejich automatické zavření

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání