Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Z lanovky v Rokytnici se zřítila holčička (4): Matka viní obsluhu, policie hledá svědky

Z lanovky v Rokytnici se zřítila holčička (4): Matka viní obsluhu, policie hledá svědky (ilustrační foto).
Z lanovky v Rokytnici se zřítila holčička (4): Matka viní obsluhu, policie hledá svědky (ilustrační foto).  (Autor: Aktu.cz)
Autor: ČTK - 
23. února 2018
16:35

Policie žádá o pomoc při vyšetřování pádu čtyřletého dítěte ze sedačkové lanovky v lyžařském středisku v Rokytnici nad Jizerou. Čtyřleté děvčátko tam ve čtvrtek dopoledne nedokázala matka udržet a dítě spadlo z výšky 11 metrů na umrzlý sníh. Dívenku transportoval vrtulník do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde zjistili, že naštěstí vyvázla bez zranění. Policie teď hledá svědky události.

„Ve čtvrtek 22. února mezi 10:45 a 11:00 nasedla do sedaček lanové dráhy v lyžařském areálu Horní Domky matka se dvěma syny ve věku šest a 11 roků a také se čtyřletou dcerkou. Tato malá dívenka však v době rozjezdu dráhy na sedačku pořádně nedosedla a nebyla v ní nijak zajištěná. Její matka ji proto přidržovala oběma rukama a volala na obsluhu, aby lanovku zastavila. Do policejního protokolu žena uvedla, že ani po jejím volání lanovku nikdo nezastavil,“ popsala událost semilská policejní mluvčí Ivana Baláková.

Dítě podle matky propadlo panice, házelo sebou a přitom ženě pomalu vyklouzávalo z rukou. „Poblíž třináctého sloupu lanové dráhy ve výšce 11 metrů nad zemí ji už žena neudržela a dívenka spadla na umrzlý sníh. Okamžitě se k ní sjeli další lyžaři, kteří jí přivolali pomoc. Matka měla vedle sebe dvě další vystresované děti a, aby se ze sedačky nezřítily také, musela s nimi dojet až na vrchol,“ dodala policejní mluvčí. Horská služba mezitím přivolala záchrannou službu a vrtulník dítě dopravil do Hradce Králové.

V této souvislosti policie hledá svědky, kteří matku s dětmi viděli na lanovku nasedat. „Aby nám pomohli zjistit, co se při jejich nastupování stalo a jak fungoval dozor u lanovky,“ dodala Baláková. Veškeré informace vedoucí k objasnění všech okolností závažné nehody na sjezdovce přijme podle ní policie na tísňové telefonní lince 158 nebo na kterékoli služebně. „Po nashromáždění potřebných podkladů odevzdáme spisový materiál Drážnímu úřadu, který rozhodne o tom, kdo a co porušil, a případné porušení může potom řešit jako přestupek proti zákonu o dráhách,“ dodala.

defakto ( 24. února 2018 00:27 )

... tu dotyční matku by měla policie , která bude tuto nehodu vyšetřovat obvinit z ohrožování bezpečnosti svých dětí , hlavně své malé 4 leté dcery , která nemá co dělat na lanovce . Podle mně by děti do 10 let neměli vůbec jezdit lanovkou , tuto zimu už několik dětí spadlo z lanovky v Čechách i na Slovensku , naštěstí to zatím pokaždé dopadlo dobře. Aspoń zatím !

tulip ( 23. února 2018 23:47 )

Jen nána vezme čtyřleté dítě na lanovku.A obsluha za peníze poveze i kojence v kočáru.

hasickajana ( 23. února 2018 19:59 )

Jako řidič musí přizpůsobit svoji jízdu stavu a povaze vozovky, tak i prvotně rodič je zodpovědný za svoje potomky. Takže vinit obsluhu z vlastní blbosti je hodně silný kafe.

mopsamanda ( 23. února 2018 19:18 )

Já teda nevím, ta matka je úplná blbka tahat 3 děti, které jsou ještě nesamostatné na takovou lanovku. Když jsme jezdili s manželem s našimi dětmi, tak mladšímu bylo asi 6, když jsme začali jezdit takové lanovky, vždycky byl každý zodpovědný za jedno dítě a i přes ochrannou tyč jsme celou jízdu děti drželi. Vůbec si nedokážu představit, mít s sebou děti 2 natož 3. I když dítě na sedačce sedí, tak sedačka se různě houpe a drobné dítě v kluzké kombinéze snadno z takové sedačky může spadnout. Obsluha lanovky samozřejmě je od toho, aby dohlížela na správný nástup a výstup, ale hlavní zodpovědnost je na dospělém, který dítě na lanovku bere. Navíc je tam napsáno, že dítě spadlo až po dlouhé době, asi celou dobu vlálo dolů ze sedačky? No hrůza.

ardaj ( 23. února 2018 18:43 )

Že jste mrdoun jste se přiznal,ještě to změnte na debiloni,a piště sem víc,protože Vaše blbost je neomezená...ubožáku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání