Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Smrt Barborky (†2) ve vlaku: Vypadla z okna, tvrdí svědci. Obžalovaných se zastal i strojvedoucí

Autor: ČTK - 
12. února 2018
11:54

Před tragickým pádem dvouleté Barborky z vlaku na Olomoucku si svědek František Petraš všiml letícího předmětu z okna. Až poté se prý podle něj otevřely dveře. Vypověděl to v pondělí u olomouckého okresního soudu, který se okolnostmi tragédie zabývá. Jeho teorie popírá verzi žalobce, podle nějž dítě vypadlo z nedovřených dveří vlaku, z čehož viní vlakvedoucí a průvodčí. Petrašovu verzi podpořila i jeho kolegyně. Obžalovaných žen se navíc zastal i strojvedoucí.

Svědek František Petraš v osudnou chvíli roznášel cestujícím nápoje. Se svým svědectvím vystoupil již loni v srpnu, tehdy řekl, že viděl z okna letící předmět. U soudu své tvrzení zopakoval. "Stál jsem v chodbičce opřený o okno. Najednou se něco mihlo kolem vlaku, myslel jsem, že někomu vypadla taška. Viděl jsem otevřené dveře vozu. Tam jsem našel ženu u toalety. Ptal jsem se, jestli jí vypadlo zavazadlo, a ona odvětila, že jí vypadla dcera," uvedl Petraš.

Podle něj se dveře otevřely až poté, co ten "předmět" dopadl na zem. Teprve poté prý slyšel ránu. "Domníval jsem se, že to byl pád toho zavazadla, ale to je nesmysl, to už bylo hrozně daleko. Domnívám se, že to byly ty dveře," uvedl Petraš. Podotkl, že v plné rychlosti otevřené dveře zavřel a šel hledat vlakvedoucí, v té chvíli někdo použil záchrannou brzdu. Podobně vypovídala v pondělí i jeho spolupracovnice, která prý zaslechla podivný zvuk, znělo to jako rána na střechu a poté se ozval hrozný křik. Až poté se ozvala podle ní rána od otevřených dveří. "Nejdřív byl křik, řev a až poté rána z otevřených dveří," vypověděla žena.

O vypadnutí dítěte z okna se mluvilo také těsně po nehodě, poté inspektoři upřesnili, že vypadlo ze dveří. Podle žalobce Jaroslava Rašendorfera verzi o pádu Barborky z okna vyloučil i její otec. "Vím, že v první fázi byla verze vypadnutí dítěte z okna. V tom kupé byly děti spatřeny, jak mávají při odjezdu vlaku. Seděl tam však otec a ten řekl, že děti odešly s matkou na WC," řekl již dříve žalobce.

Podle státního zástupce za tragédii, které se stalo na trase z Luhačovic do Prahy na konci července 2016, nese odpovědnost vlakvedoucí a průvodčí, které nedohlédly na řádné uzavření dveří. Obě svou vinu popřely, odmítly, že by šlo z jejich strany o laxnost či nedbalost. Obou žen se dnes zastal i strojvedoucí. "Ty dveře po kontrole byly zavřené. Když jsme vyjížděli z nástupiště, dvakrát jsem se s vlakem lámal, než jsem najel do rovné koleje. Kdyby byly dveře otevřené, už by se to projevilo," uvedl strojvedoucí s tím, že situaci kontroloval z okna.

Soud také vyslechl v neveřejné části jednoho z rodičů oběti, výpověď se uskutečnila prostřednictvím videokonference. Náhradu škody po obžalovaných rodiče nepožadují, dráhy se s rodinou již mimosoudně vyrovnaly. Podle jejich zmocněnce mají zájem na řádném vyšetřování celé události a zejména na tom, aby se podobná událost již neopakovala.

revengeboy ( 13. února 2018 07:01 )

A čím jezdí normální rodiny, ty de.ile?

moiaza ( 12. února 2018 16:54 )

Bohužel, i de.bilní názory jsou názorem.

Monikay ( 12. února 2018 16:50 )

myslím, že už stejně nikdo na to nepřijde, jak to bylo. Ale bylo by špatné aby to odnesly ty ženy od železnice.

amarok ( 12. února 2018 14:28 )

 Zaměřil bych se na četnost jízd vlakem, kam jeli, proč a za kým.... Normální rodiny nejezdí vlakem.

amaliana ( 12. února 2018 13:31 )

podle všeho se domluvili, že by tatík seděl sám v kupé a nechal jít matku s oběma malinkými dětmi samu na záchod? To se mi nezdá, spíš zůstal v kupé s holčinou sám a nehlídal ji, no pokud to bylo tak že mu vypadla z okna, tak s tím bude muset žít, navíc ještě s pocitem, že svou vinu hodil na 2 nevinný ženský...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání